Egyházművészeti örökségünk felelősséggel jár

Egyházművészet és felelősség címmel szerveznek konferenciát és ünnepi koncertet Nagykőrösön a Károli Gáspár Református Egyetem alapításának harmincadik évfordulója alkalmából.

A Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának dékánhelyettese, Méhes Balázs orgonaművész a konferencia kapcsán a reformatus.hu-nak elmondta: „Egyházi énekkultúránk, tárgyi emlékeink, szellemi kincseink mind-mind elődeink hitének lenyomatai, melyek gazdagítják mindennapjainkat és utat mutat a következő generációk számára. Arra hívattunk, hogy ifjainknak ne csak megtanítsuk a múlt megbecsülését, hanem éljünk-e kincsekkel, sőt mi magunk alkotó módon tovább gazdagítsuk az egyházi művészetet.”

Kifejtette továbbá, hogy úgy érzi, nem mindig vagyunk tisztában azokkal az értékeinkkel, amelyeket örökbe kaptunk az őseinkről, pedig ez az örökség felelősséggel jár. Meg kell ismerjük, ami a miénk – hangsúlyozta. „A koronavírus-járvány miatt nagyon sok gyülekezet átállt a poharakból való úrvacsorázásra, ami a körülményeket tekintve érthető. Ennél fogva azonban már nem érzik fontosnak a közös kehely megbecsülését, és előfordul, hogy a korábban féltve őrzött tárgyat már a földön tárolják. Megtörténhet, hogy következő lépésként a gyülekezet már nem mint örökségre tekint klenódiumiara, hanem porfogóra, pedig valamelyik egyházi gyűjteményünk gondjaiba venné ezeket is. Megtörtént, hogy nagy történeti múlttal rendelkező gyülekezetek iratai kerültek arra méltatlanok kezébe, pedig egyházi levéltárak befogadták volna a dokumentumokat. Szomorú, hogy néha életrajzi véletleneken múlik, hogy ki kinek szolgáltatja ki az egyház kincseit, amely kincsek tulajdonosai nem az éppen odakerült legújabb vezető, hanem azok a közösségek, amelyek őket megbízták.”

Emlékeztetett, hogy a Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiumában idén létrehoztak egy új szekciót, amely kifejezetten az egyházművészettel foglalkozik. Ennek a szekciónak két prominens tagja is előad majd a konferencián, amely rávilágít, hogy ez a téma többeket is foglalkoztat – jegyezte meg.

Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a konferenciával, illetve az eseményt záró koncerttel nem csupán az egyetem alapítását ünneplik, hiszen „1993-ban Dr. Dávid István munkája nyomán a Pedagógiai Karon megalakult a főiskolai (később BA-szintű) kántor szak is. E kettős jubileum alkalmával ezen a rendezvényen »az Úr dús kincséből« szeretnének minél többet felmutatni és ezáltal felébreszteni az egyházművészet iránti ragaszkodást és felelősségérzetet.”

Végül leszögezte: rendkívül fontos, hogy teológiai alapokról induljon ki minden kezdeményezés, ezért a konferencia első előadása pont erre helyezi a hangsúlyt, hiszen az egyházat akarják építeni, nem csupán a művészetet. Ezt a sorrendet a jövőben is meg kell őrizni, és egymást erősítve, kéz a kézben járva így képviselni az egyházon belül.

Egyházművészet és felelősség meghívó

Időpont: 2023. október 13–14.
Helyszín: Nagykőrös, Hősök tere 5.

A konferencia társrendezvényeként Úton az új korálkönyv felé címmel Gárdonyi Zsolt orgonaművész-zeneszerző mesterkurzusán vehetnek részt az érdeklődők 2023. október 13-án 9–12 és 15–18 óra között, valamint október 14-én 10–13 óra között.

Kérjük, hogy részvételi szándékát a http://www.kre.hu/pk_konferencia/ regisztrációs felületén legkésőbb október 9-ig jelezze.

nagykőrös_kre30_ünnepi_koncert