Együtt mutassunk Krisztusra!

Már négy protestáns felekezet ünnepel közösen az államalapítás és Szent István ünnepén a budai Várban, augusztus 19-én a II. Protestáns Sokadalmon, amely idén új helyszínnel gazdagodott. A komoly- és könnyűzenei programok mellett kerekasztal-beszélgetések, kiállítások és „fényprédikáció” is várja a budai Várnegyedbe látogatókat. Szávay Lászlót, az eseményt szervező Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezető-helyettesét kérdeztük.

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtak a szervezők az első sokadalom után, milyen visszhangja volt az eseménynek?

Úgy tudjuk, hosszú évtizedek óta nem volt példa arra, hogy protestáns felekezetek az államalapítással összefüggésben közös tömegrendezvényen nyilvánuljanak meg. A múlt évben református és evangélikus együttműködés eredményeként a várnegyedbeli két helyszínre, a budavári evangélikus templomba és a Kapisztrán térre is több ezer ember látogatott ki. Nagyon sok kedvező visszajelzést, bátorítást kaptunk a helyszínen és az egyházban is a folytatásra.

Idén már négy protestáns felekezettel találkozhatunk a rendezvényen. Hogyan sikerült tető alá hozniuk ezt a szép együttműködést?

A tavalyi sikeres közös rendezés után kézenfekvő volt a folytatás az evangélikusokkal. Zila Gáborral, a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány ügyvezetőjével felkerestük a baptista és a metodista egyházat is. Papp János egyházelnök és Khaled A. László szuperintendens is rendkívül kedvezően fogadta az ötletet. A baptisták rögtön vendégül is látták a szervezőcsapatot: a református, evangélikus, baptista és metodista egyház küldöttei együtt alakították ki a programot. Egy cél munkált bennünk: közösen mutassunk Krisztusra.

Szávay László 2022 július - Fotó: Hirling Bálint

Szávay László

Fotó: Hirling Bálint

Idén a Reformátusok Lapja mellett a reformatus.hu is részt vesz a Protestáns Sokadalom rendezvényein. Lapunk sátrában címlapfotózással, helyesírási és bibliai kvízekkel, gyermekeknek színezővel és más játékokkal készülünk. A reformatus.hu munkatársai a többi között a hitről és a zenéről is beszélgetnek majd Pénzes Mátéval, a Blahalouisiana zenészével.

Milyen helyszínek és események között válogathatnak az alkalomra érkezők?

A budai Várnegyed Bécsi kapu téri bejáratában koncentrálódó három helyszín egyszerre három különböző profilú programkínálatot is nyújt: a szakrális helyszín, a budavári evangélikus templom a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) hálaadó istentiszteletének, egy zenepedagógiai gyermekfoglalkozásnak, a négy felekezet kórusai és előadóművészei előadásainak, koncertjeinek, valamint a rendezvényt záró zenés áhítatnak ad otthont. A Magyar Nemzeti Levéltárban mint „intellektuális helyszínen” időszaki kiállítás és kerekasztal-beszélgetések, a Kapisztrán téri színpadon könnyűzenei produkciók és vásári kavalkád várja a kilátogatókat.

Új, harmadik helyszín idén a levéltáré. Pontosan milyen újdonságokkal várják a résztvevőket?

A Protestáns Sokadalom betekintést kíván nyújtani abba a szellemi gazdagságba, amellyel felekezeteink ajándékozták meg nemzetünket. A négy együttműködő protestáns egyház történelmi dokumentumaiból a levéltár időszaki kiállítást rendez: a vendégek láthatnak a tárlókban egy eredeti, első nyomású, 1590-es Károli-féle Bibliát, Luther Márton egy levelét – eredeti kézírással – Magyarország nádori helytartójához. Továbbá – korabeli iratok alapján – az egyháztörténeti jelentőségű baptista tahi táborról készült belügyi jelentésekbe és a metodista testvérek elismert egyházzá válásért folytatott küzdelmeibe is betekintést nyerhetnek az érdeklődők. A három kerekasztal-beszélgetés négy felekezetből érkező szakértői arra keresik a választ, miként alakult az állam és a protestáns egyházak viszonya nemzeti történelmünkben, egyházaink hogyan illeszkednek felekezeteink világszervezeteibe, illetve arról is szó lesz, keresztyénként tudunk-e valamilyen többleterőforrással védekezni a minket is érő mentális próbatételek ellen…

Találkozhatnak-e új kiállítókkal azok, akik idén is ellátogatnak a Kapisztrán térre?

Ezúttal a Református Szeretetszolgálat is velünk tart. Nagyon készül első szereplésére a metodisták művészeti középiskolája, valamint Mikes Balázs grafikusművész is – ő a baptisták képviseletében tart fényprédikációt. Ezenkívül újdonság lesz az ökumenikus ifjúsági missziós sátor. A Gyökössy Intézet jelenlétét is megemlítem: ők a Bécsi kapu téri evangélikus templomhoz tartozó Sára teremben várják lelkigondozói beszélgetésre az erre vágyókat.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!