Szolidaritás REND helyett

Elmaradnak a júniusi Református Egyházni Napok Dunántúl (REND) programjai: a kétévenként megrendezett fesztivált 2022-re halasztotta az egyházkerület. A találkozó költségvetéséből válságalapot hoznak létre a koronavírus következményei miatt nehéz helyzetbe került egyházközségek támogatására.

Idén nyáron Pápa adott volna otthont a Dunántúli Református Egyházkerület fesztiváljának, a REND-nek. A háromnapos találkozót kétévenként tartják meg más-más dunántúli egyházmegyében. A szervezők azonban, tekintettel a koronavírus-járvány miatt kihirdetett korlátozásokra, a találkozó elhalasztását javasolták, amit az egyházkerület vezetése el is fogadott az április 16. és 20. között megtartott online tanácsülésén.

REND a lelke mindennek

2018-ban Kaposváron találkoztak a dunántúli reformátusok. Képgalériánk a képre kattintva nyílik!

Fotó: Vargosz

A dunántúli esperesek és egyházmegyei gondnokok egyetértettek abban, hogy a jelenlegi helyzet ismeretében 2020 júniusában nem lehetséges megtartani a fesztivált, de szerintük még egy esetleges őszi egynapos találkozó meghirdetése is disszonáns lenne, figyelembe véve az ország gazdasági helyzetét és lelkiállapotát. Azt javasolták, hogy a legközelebbi REND-et ne is jövőre, hanem 2022-ben tartsák meg, mivel a dunántúli találkozóhoz a páratlan években több más országos egyházi rendezvény is igazodik. „Figyelembe kell vennünk továbbá azt is, hogy 2020 őszén egyházi tisztségviselői választások lesznek és 2021 első felében az új testületeknek meg kell alakulniuk; ezen feladatok mellett nem lehet a fesztivált is megszervezni” – olvasható állásfoglalásukban.

Az Egyházkerületi Tanács egyhangúlag úgy döntött, hogy a kilencedik REND-et 2022. július 1-3. között, az idénre tervezett helyszínen és programmal szervezze meg a Pápai Református Egyházmegye. A REND-re szánt összeget egy válságalapba különíti el az egyházkerület, amely a koronavírus következményei miatt nehéz helyzetbe került egyházközségek támogatására szolgál.