Elhunyt Buda Béla

A Károli Gáspár Református Egyetem vezetése megrendüléssel tudatja, hogy 2013. július 7-én, 74 éves korában elhunyt Dr. Buda Béla Prima-díjas pszichiáter, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjének kitüntetettje, a KRE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének alapítója, a Károli Gáspár Református Egyetem Díszpolgára. Utolsó könyve, az Empátia bővített, átdolgozott kiadása a Károli Könyvek sorozatban jelent meg 2012-ben a L'Harmattan Kiadónál.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Károli Gáspár Református Egyetem volt munkatársukat saját halottjuknak tekintik. Dr. Buda Bélától a család és a két intézmény, tisztelői, kollégái és barátai 2013. július 25-én  14.15 órakor vesznek búcsút a Farkasréti temető Makovecz termében.

Buda Béla a rendszerváltó generáció egyik legjelesebb képviselője volt, aki Magyarország lelki-szellemi újjáépítését az emberi közösségek lelki egészségének helyreállításán keresztül kívánta elérni. Szelíd szenvedéllyel harcolt a szenvedélybetegekért – írta róla Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Elhunyt Dr. habil. Buda Béla PhD pszichiáter, pszichoterapeuta, addiktológus, kommunikációkutató, szakíró és szaklap-szerkesztő, mintegy huszonöt nemzetközi szakmai társaság tisztségviselője, húsz külföldi szakfolyóirat szerkesztőbizottsági tagja, öt magyar szakmai egyesület volt elnöke. 1964 óta dolgozott orvosként, s az 1980-as évektől tanított a felsőoktatásban. Rendkívüli gazdagság, könyvek, tanulmányok sokasága jellemzik alkotó munkásságát a pszichoterápia, a csoportkutatás, a szociálpszichológia, a szociológia, a devianciák, a személyközi kommunikáció, a média, reklám és marketing területeken. 1978-tól töltött be vezető állásokat a pszichiátria, a testnevelés-sportegészségügy, a nemzeti egészségvédelem, a kommunikáció, a nemzeti drogmegelőzés és az addiktológia területein.

A KRE BTK Társadalom- és Komnmunikációtudományi Intézetének nekrológja

Az Egyetem vezetése 1998-ban kérte fel Dr. Buda Bélát egy kommunikáció- és médiatudományi képzés elindítására. Buda tanár úr igent mondott egyháza hívására. Eleinte a SOTE Magatartástudományi Intézetében végzett oktatói és kutatói munkája mellett, majd 2001 és 2004 között főállásban lett a Károli Bölcsészettudományi Karán tanszékvezető. A tanszék alapjainak lerakására, és szervezett kommunikációs oktatás elindítására 1999-ben került sor.

A Buda Béla által készített akkreditációs anyagban explicit módon megjelentek, s az oktatás gyakorlatában is érvényesültek az Egyetem arculatához illeszkedő sajátos szempontok: a keresztyén etikai elvek fokozott képviselete, a kommunikáció lélektani és szociálpszichológiai rendszervetületének megismertetése, a korszerűbb interdiszciplináris tudományosság képviselete az oktatásban, a hallgatók kommunikációs önismeretének fejlesztése.

A képzést – a Buda Béla által megfogalmazottakkal összhangban – azóta is szaktudományos és pragmatikus szemlélet jellemzi.

A következő néhány bekezdést szó szerint idézzük a Buda Béla által készített akkreditációs anyagból:

„Az egyetem jellege az oktatásban több szinten is jelentkezik. Egyrészt abban a körülményben, hogy a képzés és oktatás markáns értékarculatot kap. Az értékek megfelelnek a református vallás alapértékeinek, de e sajátos területen úgy jelentkeznek mint proszociális értékek, vagyis a szolgálat és a másik ember feltétel nélküli pozitív elfogadásának, tiszteletben tartásának értékei, ezek között a tolerancia, az egyenlőség, a demokratizmus és az autonómia, a másik ember önazonossága és aktivitása kibontakoztatásának tisztelete, és a kommunikáció szintjén az empátia és a hitelesség princípiuma."

„A kommunikáció szak a humanisztikus, tisztességes emberi kölcsönhatások és az etikus hatékonyság oktatóhelye kíván lenni, és ilyen minőségben szervesen illeszkedik az egyetemes és a református egyház hagyományaihoz."

A fentiekben megfogalmazottak meg is nyilvánultak Buda Béla oktatói, kutatói, vezetői mindennapjaiban. Mélyen megélt demokratizmus, transzparencia, hiteles szociális érzékenység határozta meg ezeket a relációkat – a magas szaktudományos mérce mellett. És az ADÁS folyamatos jelenléte. Adta hatalmas, interdiszciplináris, nagy ívű, alapos tudását, figyelmét. Adott könyvtárnak, munkatársnak, hallgatónak könyvet, folyóiratot, kéziratokat, írásvetítéshez készített fóliákat – számolatlanul.

Fontos volt számára a dialogikus kapcsolat; vezetőként is, munkatársként is, oktatóként is várta, befogadta, beépítette a visszajelzéseket. Remek humorával pillanatok alatt oldott fel feszültségeket, teremtett oldott, baráti légkört a legkülönfélébb helyzetekben.

Rendkívüli olvasottságával, műveltségével soha nem kérkedett, igen szerény ember volt, de ennek a hatalmas, integratív, ugyanakkor dialógusra, diskurzusra mindig kész személyiségnek a jelenléte is inspirálóan, ösztönzően hatott mindnyájunkra.

Dr. Buda Béla elment, és nagy űrt hagyott maga után. Távozásával nem csupán a Családot, a kollégákat, a hallgatókat, a barátokat érte nagy veszteség; az egész magyar szellemi életben hiányozni fog bölcs gondolkodása, felelős, higgadt megszólalásmódja.

A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék munkatársai megrendülten gyászolják dr. Buda Bélát, hitet téve szellemi örökségének ápolása, folytatása mellett.