Elhunyt Katkó László

A nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon egykori igazgatója 73 évesen, november 22-én halt meg – tudatta családja. A Dizseri-díjas intézményvezető legfőbb feladatának az otthonban élő gyermekek nevelését, ellátását tartotta. Úgy vallotta, hogy a kárpátaljai intézmény létrejötte volt az igazi feladat, amire Isten elhívta. Temetési istentisztelete november 24-én délben lesz Szürtén.

Katko_Laszlo_2014-es_kep_f.Vargosz. szürke

Katkó László 2023. november 22-én hunyt el

Fotó: Vargosz

Katkó László 1950-ben született református magyar paraszti családba, az Ungvár melletti Szürtén. A kötelező sorkatonai szolgálat letöltése után az Ungvári Állami Egyetem mérnöki karán tanult tovább. Az egyetemmel egy időben kezdett dolgozni az Ungvári Vegyi Gyárban, ahol összesen huszonöt évet töltött.

1977-ben kötött házasságot, és két fiúgyermeke született. Korán megértette és tudta, hogy Isten ügyének szolgálatát kell végeznie a család és a munka mellett, mert „aki a feladatot adja, az ad hozzá hitet és erőt is”. Az első ilyen feladat az volt, amikor 1982-től a Szürtei Református Egyházközség presbitere lett, később a gyülekezet gondnokává választották.

1989-től 1991-ig a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szürtei alapszervezetének elnöke volt, majd az Ungi Református Egyházmegye főgondnokává is megválasztották, és részt vett a Kárpátaljai Református Egyház zsinatának munkájában.

Katkó László 2023-11-23

1993-ban nyílt meg az első református líceum Nagyberegen, amelynek az ügyintézésével bízták meg. Még ebben az évben kezdődött el az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon építése, amiben mint az építési bizottság tagja vett részt. Katkó László 1995-től volt az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon igazgatója, amely rászoruló, árva és sérült gyermekeknek, leányoknak ad otthont. Ez volt az az igazi feladat, amire Isten elhívta. Mindazt a tudását és tapasztalatát kamatoztathatta, amit mérnökként vagy Isten szolgájaként, presbiterként szerzett.

2009-ben a Magyar Köztársaság arany érdemkeresztével tüntették ki, 2014-ben Dizseri-díjat kapott, 2016-ban pedig Nagydobrony díszpolgárává avatták. 2017-ben az otthon nevében átvehette a Külhoni Magyarságért Díjat.

A kitüntetéseket azért az áldozatos munkáért kapta, amit Isten segedelmével a gyermekotthonon túl a magyarságért tett. Legfőbb feladatának az otthonban élő gyermekek nevelését, ellátását tartotta. Céljának mondta, hogy jóravaló magyar asszonyok váljanak a lányokból.