Elhunyt Kovács Mihály nyugalmazott esperes

A református lelkipásztor március 29-én, rövid betegséget követően halt meg életének 94. évében – adta tudtul a család. Aktív éveiben kisebb és nagyobb gyülekezetekben volt lelkipásztor, közben esperes lett. Nyugalmazása után sem pihent meg: a kétezres években több mint kétezer szolgálatot végzett. Közel hét évig vezette Az Ige mellett című rovatot a Reformátusok Lapjában. A felesége mellett eltöltött hatvanhét évet ünnepként élte meg.

Kovács Mihály 1929. április 30-án született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban végezte. Hivatásáról így fogalmazott: „A lelkészi hivatást nem én választottam. Kaptam! Isten úgy alakította az életemet, hogy abban az ő tervét véltem felfedezni. Beteljesedni láttam az én esetemben is Jézus szavait: »Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket.«” (Jn 15,16)

A teológiát Budapesten végezte 1953-ban. Feleségével, Kovács Zsuzsannával 1956. február 19-én házasodtak össze. Segédlelkész volt Ercsiben, Cecén, az első önálló szolgálati helye Martonvásáron volt. Onnan került 1966-ban Zuglóba, ahol 1975-ig szolgált, abban az évben hívta meg lelkipásztorának a külső-kelenföldi gyülekezet. Ott új templomot építettek, amelynek az átadását élete egyik legkiemelkedőbb pillanatának tartotta. Ezután ismét Zuglóban szolgált 1983-tól 2000-ig. Negyvenhét év után ment nyugdíjba 2000-ben. Ezt követően sem pihent meg: több mint kétezer szolgálatot végzett. Kovács Mihály volt számvevő a Budapest-Déli és főjegyző a Budapest-Északi Református Egyházmegyében, jegyző a Dunamelléki Református Egyházkerületben, majd 1995-ben esperessé és zsinati taggá választották. Zuglóban díszpolgárrá avatták.

Kovács Mihály nyugalmazott esperes (f.Kalocsai Richárd)

Fotó: Kalocsai Richárd

Közel hét évig vezette Az Ige mellett rovatot a Reformátusok Lapjában. Kovács Mihály így emlékezett vissza egy számára kedves esetről: „Csengett a telefonom. Egy női hang szólalt meg, aki olvasta a cikket és azt mondta: »Éppen nekem szólt.« Én pedig mondhatom, nagy örömmel hallgattam.”

Kovács Mihály nyugalmazott esperes április 30-án lett volna 94 éves.

Hamvasztás utáni búcsúztatása 2023. április 17-én, hétfőn, 14:30-kor lesz a Farkasréti Temetőben. Az elhunyt végakaratának megfelelően a családtagok kérik, hogy legfeljebb egy szál virággal búcsúzzanak, koszorúra szánt adományaikkal a Budapest-Zuglói Református Egyházközséget támogassák.

Kovács Mihály gyászjelentése 2023 április