Elhunyt Péntek László

Gyászhír

Az egykori polgárdi lelkipásztor, a Mezőföldi Református Egyházmegye nyugalmazott esperese 85 éves volt. Az ifjúság és a gyülekezetek terén, valamint a dunántúli reformátusságért végzett szolgálatát 2011-ben Pro Pannonia Reformata díjjal ismerte el a Dunántúli Református Egyházkerület.

Péntek László

Péntek László (1937–2022)

Fotó: mezofoldiem.refdunantul.hu

Péntek László 1937. február 17-én született Ácson. Teológiai tanulmányait 1956 és 1961 között végezte a Budapesti Református Teológiai Akadámián. A kitűnő eredményű első lelkészképesítő vizsga után segédlelkészként szolgált Pápán, Mezőörsön, Soponyán, Bodajkon és Galambokon. 1970-től nyugdíjazásáig a Polgárdi Református Egyházközségben szolgált.

Péntek László 1965-ben kötött házasságot Kaposi Katalinnal, aki korai halála előtt két gyermeknek adott életet: Krisztinának és Lászlónak. A szintén özvegy Demény Anikóval 1983-ban kötött házasságot, akitől két gyermeke született: Tamás és Zsuzsa. Anikóval közösen öt gyermeket nevelhettek fel.

A gyülekezeti szolgálaton túl Péntek László az egyházmegyében tanulmányi előadóként, tanácsbíróként, missziói eladóként, valamint egyházmegyei főjegyzőként is szolgált. Aktívan részt vett a hetvenes évektől a fiatalokat megszólító nyári táborok szervezésében. 2003-ban az egyházmegye közössége esperessé választotta. Nyugdíjas évei alatt is folyamatosan részt vett az egyházmegye életében. 2011-ben az ifjúságért, a gyülekezetért és a dunántúli reformátusságért tett szolgálataiért Pro Pannonia Reformata díjjal ismerték el szolgálatát. Péntek László 2022. október 28-án hosszan tartó betegség következtében hunyt el 85 éves korában.

Búcsúztatója november 19-én 10 órától lesz a Székesfehérvár-Budai Úti Református Egyházközség templomában Steinbach József püspök és Berze János lelkipásztor szolgálatával. Hamvait az altemplomban helyezik nyugalomra.