Elhunyt Simon András grafikus

Simon András tagja volt a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza kuratóriumának. Ő alkotta meg az intézmény logóját. A művész egyetlen vonallal megrajzolt illusztrációi új utakat nyitottak a magyar grafikusművészetben. A grafikus, költő március 23-án hajnalban, családja körében lépett át a földi létből az égi világba.

A Bethesda Gyermekkórház a Facebook-oldalán az alábbi üzenettel búcsúzott Simon Andrástól: „Búcsúzunk a művésztől, akinek egyvonalas grafikái egy egész országot vittek közelebb a hithez egyszerű mélységük által. Búcsúzunk a baráttól, aki személyesen követte a Bethesda és az ott gyógyítók sorsát, mindannyiunknak egy kicsit testvére volt. Búcsúzunk a Bethesda Kórház Alapítvány kurátorától, aki humorával, éleslátásával mindig meglepett minket. Búcsúzunk a grafikustól, aki kórházunk logóját megálmodta, s nagy szeretettel rajzolta meg újra és újra. Búcsúzunk a hívő embertől, aki sokunkat vitt előre az Isten szeretetének megértésében. Hálát adunk teremtő, alkotó, reményt adó életéért.”

Életéről és munkásságáról korábban a Parókia oldalán jelent meg interjú.

Simon András 1958. február 4-én született Budapesten. Munkásságát két fő irányvonal mentén tagolhatjuk. A klasszikus mesteri Bosch-álomvilágot idéző rajzokra, amelyekben rendkívüli rajztudása párosul egy könnyed és nagyvonalú játékossággal, elegáns humorral. A másik fő vonal a jellegzetes „egyvonalas grafikák” sajátos világa. Ezek egyfajta védjegyei a művész szakmai munkásságának, amelyet az alkotói lét olyan nagyjai méltattak, mint Szántó Piroska, Jókai Anna, Esterházy Péter vagy a Csók-növendék Szabó Vladimir. Művészetének középpontjában az ember és Isten kapcsolata állt. Saját maga által kifejlesztett, egyvonalas, különös kifejezőerejű grafikái révén ragadta meg témáját mély, meggyőző erővel. A művészt munkásságáért 2018-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.