Elhunyt Sípos Kund Kötöny

A nyugalmazott református lelkipásztor, a Nyírségi Református Egyházmegye volt esperese 76 éves korában, húsvétvasárnap otthonában adta vissza életét teremtő Urának.

Sípos Kund Kötöny 1943. október 4-én, Kisújszálláson született, hat gyermeket felnevelő lelkészcsaládban. A család elszenvedte a vadul előre törő politikai változásokat, ami meghatározta gyermekkorát. Középiskolai tanulmányait a Debreceni Református Kollégiumban végezte, majd ott folytatta teológiai tanulmányait 1962 és 1968 között. Első szolgálati helye Dévaványa volt, ahol segédlelkészként szolgált egy éven át. 1969-től 1991-ig Ramocsaházán volt beosztott, majd pedig megválasztott lelkipásztor.

Éveken át szolgált a szomszédos Nyíribronyban is. Itt végzett szolgálata idején, 1990-ben választotta meg a Nyírségi Református Egyházmegye esperesének. Ezt a megbízatást a maximálisan lehetséges három cikluson át töltötte be. Esperessé választását követően a Nyíregyháza–Városi Református Egyházközség hívta meg lelkipásztorának, ahol 1991-től nyugdíjba vonulásáig, 2013-ig teljesítette szolgálatát.

siposkundkotony.jpg

A rendszerváltás utáni években nagy odaadással folytatta egyházépítő munkáját az akkori társadalmi viszonyok között, az egyház előtt feltáruló lehetőségek kihasználásával. Nyíregyházán végzett szolgálati ideje alatt általános iskola, idősek otthona, bölcsőde alapítását vezette az egyházközségben. Az intézmények alapítása mellett építkezések sorát koordinálta. Parókia és gyülekezeti ház, bölcsőde és idősek otthona, iskolai tornaterem épült, és a templom épülete is megújult az itt végzett több, mint két évtizedes szolgálata alatt. Ezen túl új gyülekezet alakulásánál is szolgált, mert irányítása alatt épült fel a Nyíregyháza-Sóstói Egyházközség temploma, amely azóta önálló egyházközséggé vált. Szolgálati évei alatt és azt követően is energikusan végezte küldetését. A város közéletében is szerepet vállalt, azzal, hogy 1998-2006 között a Nyíregyháza Megyei Jogú Város képviselőtestületének és bizottságainak tagja volt. Esperesi tisztéből fakadóan több egyházi fórumon töltött be felelősségteljes megbízatást: Egyházkerületben, Zsinaton – méltatta az elhunytat Gaál Sándor jelenlegi nyírségi esperes.

„Húsvét első napján azt ünnepeltük, hogy Krisztus diadalt aratott a halál felett. Hangzott a köszöntés: Krisztus feltámadott! S a bizonyosságra alapozott válasz: Valóban feltámadott! Nagy erőforrás ez ma is, amikor nagytiszteletű Sípos Kund Kötöny esperes úrra emlékezünk, aki földi életét ennek meghirdetésére szánta – fogalmazott Gaál Sándor. – Különleges húsvétot tartott hitvestársával. Otthonukban hallgatták a hirdetett Evangéliumot és éltek az úrvacsora szent jegyeivel. Kevés idő múlva a Feltámadott Úr hazahívta, földi biztonságot jelentő otthonából, szerettei közül a mennyei tökéletes dicsőségbe. Ünnepnapon ment el békességben, csendesen az örök ünneplés helyére."

Az elhunyt temetéséről a kialakult járványhelyzet miatt a család később gondoskodik.