Elindult a Felebarát program

Évente több tízezer nehéz körülmények között élő gyermek és család számít a Magyar Református Szeretetszolgálatra, legyen szó akár szociális segélyezésről, akár egyéb gondoskodásról. Bár segítenünk mindennap kell, a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából Nagy Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese most a Felebarát programra hívja fel a figyelmet.

A szegénység nem szégyen, hiszen bárki életében történhet váratlan fordulat…
Az infláció és az energiaválság miatt már most megsokasodtak a szeretetszolgálathoz befutó kérések. Erre reagálva most a megszokottnál is több forrást fordítunk a támogatásokra. Nagy lakossági, vállalati és gyülekezeti gyűjtést hirdetünk, hogy minél többeknek tudjunk élelemmel, tűzifával, adománykártyával segíteni. Erre hoztuk létre a Felebarát programot, amely október elején indult. Ennek keretében tudjuk élelmiszerrel, más természetbeni segítséggel, pénzügyi támogatással segíteni azokat a családokat, amelyek most kifejezetten a gazdasági válság, illetve a rezsiköltségek növekedése miatt kerültek nehéz helyzetbe.

nagy gabor.jpg

Nagy Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese

Fotó: Sebestyén László

Ez országos program. Hogyan lehet csatlakozni adományozóként?
Többféle gyűjtést is szervezünk: számítunk a lakosság, a gyülekezetek támogatására, de különböző vállalatokat is megszólítunk. Egyelőre célösszeget sem határoztunk meg, mert rendkívül nagy az igény, ezért tényleg minden követ igyekszünk megmozgatni annak érdekében, hogy minél több emberen tudjunk segíteni. A korábbi évekhez hasonlóan a Szeretetdoboz program sem marad el, ugyanis szerves részét képezi Felebarát programunknak. A tartós élelmiszereket és egyéb ajándékcsomagokat be lehet hozni az irodánkba, emellett tervezünk gyűjtőakciókat különböző hipermarketeknél is.

Arra is van lehetőség, hogy a támogató megismerje a támogatottat?
A Kívánságlista programunkban erre is lehetőség van, idén adventben is több mint ezer gyermeket szeretnénk meglepni. Sok gyermek talál meg bennünket különböző kívánságokkal, mi ezeket összegyűjtjük és közzétesszük a honlapunkon. A kérések mellett mindig ott van, hogy milyen nemű, milyen életkorú a gyerek. A kívánt tárgyakat hozzánk is be lehet hozni, de az összeg felajánlásával akár ránk is lehet bízni a megvásárlásukat. Nekünk is nagy öröm látni a mosolygós arcokat.

csilla_IMG_2512_szeretetszolgalat_almaosztas.JPG

Almaosztás

Fotó: archívum

A szeretetszolgálat az Ukrajnában zajló háború miatt sok-sok kárpátaljai családot segített az elmúlt időszakban, nemcsak hazánkba menekülteket, de otthon maradottakat is. Mire van most leginkább szükségük az ott élőknek?
Élelmiszer-adományokra folyamatosan szükség van. Ott is nagy problémát jelent az energiaválság, ezért sokféleképpen igyekszünk támogatni az intézményeket, helyi közösségeket. Az elmúlt hónapok az óvóhelyek tervezésével és kivitelezésével teltek, emellett gyermekek táboroztatását támogattuk, az iskolások évkezdését külön tanszercsomaggal segítettük. A kiürült raktárakat újratöltöttük élelmiszerekkel, hogy a telet felkészülten várhassák. Aggregátorokkal szereltük fel a kárpátaljai óvóhelyeket, hogy szükség esetén ott is legyen fűtés, világítás.

1d2a8662-99142f79c4.jpg

Tűzifaprogram

Fotó: archívum

A tűzifaprogram ma nem csak a nélkülözőknek jut eszébe. Hogyan tudnak a megnőtt rezsiárak enyhítésében segíteni?
A szeretetszolgálat is nehezebben és jóval drágábban jut hozzá a tűzifához. Szerencsére vannak partnereink, akik ebben támogatják a munkánkat. A Felebarát program keretében nemcsak fát, hanem akár célzottan olyan pénzügyi támogatást adunk családoknak, amelynek segítségével hatósági áras tűzifát tudnak vásárolni, hiszen erre most országosan lehetőség van.

Legyen ön is felebarát!

A Felebarát program az alábbi módokon támogatható:

  • adományvonal: 1358 (minden hívás vagy sms 500 forint támogatást jelent),
  • online: adomany.jobbadni.hu,
  • bankszámlaszám: 10702019-85008898-51100005 (közlemény: Felebarát),
  • tárgyi felajánlások a Magyar Református Szeretetszolgálat irodáiban vagy raktáraiban adhatók le, ezek elérhetősége megtalálható a www.jobbadni.hu honlapon.