Elismerés a gyermeket nevelőkért hozott intézkedésekért

Családbarát Munkahely díjat vehetett át a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinati Hivatala és a Debrecen-Kerekestelepi Református Egyházközség. A kormány azokat a vállalatokat, költségvetési szervezeteket és egyházi intézményeket jutalmazza az elismeréssel, amelyek erősítik a munka és a családi élet közötti minőségi kapcsolat megteremtését. A díjazottaknak a Szépművészeti Múzeumban ünnepélyes keretek között adták át az okleveleket.

Az MRE Zsinati Hivatalától Mező István Mózes hivatalvezető vette át az elismerést. Az indoklás szerint a szervezet felismerte a család és a munkahely egyensúlyának fontosságát és több családbarát intézkedést is bevezetett: munkaidőkedvezmény, távmunka, kapcsolattartás a gyeden lévőkkel, üdülési lehetőség biztosítása. Az egyház márciusban nyújtotta be az „Egységben járunk” – Családbarát munkahely elnevezésű pályázatot, amelyen kétmillió forint támogatást nyert a Kulturális és Innovációs Minisztérium által meghirdetett elismeréssel. Mező István Mózes portálunk kérdésére elmondta, hogy Jézus mennybemenetele után az első keresztyén közösség egyik legfontosabb ismérve volt, hogy a tagjai tiszta szívből szerették egymást, nem fordulhatott elő, hogy közülük valaki nélkülözzön, hiányt szenvedjen. A Zsinati Hivatalban fontos törekvés, hogy Krisztus szeretetét mutassák fel a kollégáiknak. Az egyháznál a családbarát munkahely cím gyökere a hitbéli meggyőződésből fakad. Bár nem ezt díjazzák, mégis fontosnak nevezte, hogy minden hétfőn közös imádsággal, áhítattal kezdődik a munkahét.

Mező István, díjátadó (f. Botár Gergely)

Mező István Mózes szerint a családbarát munkahely cím gyökere hitbéli meggyőződésből fakad

Fotó: Botár Gergely

A hivatalvezető szerint számos felmérés bizonyította, hogy a tisztességes fizetés csak az egyik eleme ennek. Fontosabbnak tartja az értelmes munka lehetőségét: hogy a munkatársak tudják, jó célokért dolgoznak nap mint nap. A munka és magánélet egyensúlya szintén segíti a harmonikus munkavégzést. Az egyház vezetősége lehetőségei szerint mindent megtesz, hogy jó munkafeltételeket biztosítson a dolgozóknak. Keresztyénként az egyik legfontosabb értéknek tartják a családot, támogatják a gyermekvállalást, segítik a kismamákat. A gyermekszületési támogatást a korábbinak a duplájára emelték. A tanév elején iskolakezdési és tankönyv-hozzájárulást igényelhetnek a munkatársak. Azoknak a szülőknek, akik SNI-s gyermeket nevelnek, biztosítják a rugalmas munkavégzést, a kismamáknak pedig lehetővé teszik, hogy otthonról dolgozzanak. A MRE Zsinati Hivatala évek óta lehetőséget nyújt a pihenésre a balatonszárszói református üdülőben. A lelki egészség mellett a testi egészség védelmére is figyelmet fordítanak. A református Bethesda-kórházban a munkatársak és gyermekeik évente szűrővizsgálaton vehetnek részt, amelynek költségeit a munkáltató állja. – Hálásak vagyunk, hogy törekvéseinkre felfigyelt a világi közeg is: megtisztelő, hogy a református egyház kaphatta meg idén ezt az elismerést – fűzte hozzá. A díjjal járó pénzbeli támogatást a családos rendezvények lebonyolítására fordítja az egyház.

Széles Csongor, Molnár Nikolett díjátadó (f. Debrecen-Kerekestelepi Református Egyházközség, Facebook)

Széles Csongor lelkipásztor és Molnár Nikolett intézményvezető

Fotó: A Debrecen-Kerekestelepi Református Egyházközség Facebook-oldala

A Debrecen-Kerekestelepi Református Egyházközség is Családbarát Munkahely díjat vehetett át. Széles Csongor, a gyülekezet lelkipásztora a Reformatus.hu kérdésére elmondta: először három évvel ezelőtt pályáztak sikeresen az elismerésre. Fontosnak tartották, hogy a gyermeket nevelő munkatársaik számára segítséget nyújtsanak, évközbeni és nyári programokkal, ügyelettel, ezzel is erősítve a gyülekezet és a családok kapcsolatát. Az elmúlt években kialakítottak egy baba-mama szobát, amelynek költségét ebből a pályázatból fedezték, eszközök beszerzését tudták finanszírozni, valamint a gyülekezet udvara is ebből a forrásból szépült meg. A lelkipásztor hozzáfűzte: a mostani nyertes pályázatnak köszönhetően nyári gyermektáborokat, illetve tréningeket, gyülekezeti, családoknak szóló rendezvényeket tudnak megvalósítani.

családbarát munkahely illusztráció (f. Bazánth Ivola)

A díjátadó ünnepséget kulturális program színesítette a Szépművészeti Múzeumban

Fotó: Bazánth Ivola

Molnár Nikolett, a kerekestelepi gyülekezet szociális intézményvezetője hozzáfűzte: minden programjuk a közösség ötleteire épül. Véleménye szerint megkerülhetetlen a családok bevonása a munkahelyek közösségébe, ezzel is erősíteni szeretnék a munkáltató és a munkavállalók kapcsolatát. Egyrészről azért, hogy meglegyenek azok az információk, amelyek nélkülözhetetlenek egy munkáltató számára, másrészt a munkatársaik megfelelő támogatásáért a hétköznapokban, hogy munkájukat a lehető legteljesebben el tudják látni olyan lelkülettel, amely egy református egyházközség életében szükséges. Kiemelte még: több munkavállalójuk a gyülekezet tagja, illetve presbitere, ők is lelkesen vesznek részt az elképzeléseik megvalósításában, amiért nagyon hálásak.

Hornung Ágnes, díjátadó (f.Bazánth Ivola)

Hornung Ágnes arra biztatta a nyerteseket, hogy őrizzék meg a családbarát szemléletet

Fotó: Bazánth Ivola

Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár ünnepi köszöntőjében örömtelinek nevezte azokat az értékes ötleteket, amelyek megvalósulhatnak az erre szánt forrásból. A politikus kitért arra, hogy az idei nyertesekkel együtt 536-ra emelkedett azoknak a cégeknek, költségvetési, civil és egyházi szervezeteknek a száma, amelyek elkötelezett munkájukkal kiérdemelték az elismerést. Hornung Ágnes szerint a munkahely és a magánélet közötti egyensúly megteremtése hozzájárul a szülők és nagyszülők mozgásterének növeléséhez, hétköznapjaik stresszmentesebb megéléséhez és biztonságérzetük növeléséhez. Ehhez a programhoz partnerekre van szükség, akik munkáltatóként, kis-, közép és nagyvállalatként, költségvetési vagy egyházi szervezetként azonosulni tudnak a családbarát filozófiával. Megfogalmazása szerint a pályázat egyszerre díjazza és ismeri el a munkahelyen már létező és a tervezett családbarát intézkedéseket és fejlesztéseket. A pályázat hozományának nevezte azt is, hogy a családbarát működés jelentős előnyt biztosíthat a képzett munkavállalókért folytatott versenyben. Arra biztatta a nyerteseket, hogy a jövőben is őrizzék meg a családbarát szemléletet, amely megkönnyíti a dolgozók számára a magánélet és munkahelyi kötelezettségek összehangolását.

Az eseményen a díjakat Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár adta át a több mint ötven nyertesnek.