Elkészült az örökösföldiek temploma

orokosfold4.jpg

Felszentelték Nyíregyháza legújabb református templomát, melynek megépítésére három éve az összes magyarországi gyülekezet adakozott. A szeptember 13-i ünnepségen bejelentették, hogy 2021. január 1-től megalakul az önálló Nyíregyháza-Örökösföldi Református Egyházközség.

A vasárnapi ünnepi istentiszteleten Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. A Jakab levele 4. részének 7. és 8. versei alapján arra hívott, hogy éljünk Isten akarata szerint, de ne kényszerből, hanem mert jó nekünk az Ő közelsége; álljunk ellen az ördögnek, a szétdobálónak; helyette tiszta szívvel és tiszta kézzel közeledjünk Istenhez, aki maga is közeledik hozzánk. „Az evangélium csodaháza a templom, ahol szembe lehet szállni a gonosszal. A templom külseje rendezett, de milyen a mi életünk? A mi testünk a Lélek temploma, a bűnt radikálisan kell leépíteni” – hangsúlyozta.

orokosfold1.jpg

Fotó: Balázs Attila / MTI

Fekete Károly bejelentette, hogy 2021. január 1-től megalakul az önálló Nyíregyháza-Örökösföldi Református Egyházközség. Azt kívánta, hogy a közbenjáró Isten a Lélek erejével ajándékozza meg a gyülekezetet: „Az örökösföldi templom felszentelt csodaház. Nőjük ki ezt a házat, legyen újabb nyíregyházi gyülekezet!”

2001. november 4-én tartották az első istentisztelet Nyíregyháza Örökösföld nevű városrészében, a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában. Kerekes Ferenc és Szabó Zoltán nyugdíjas lelkészek, majd a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség lelkészei havonta két alkalommal, majd 2018 tavaszától kezdve hetente végezték ezt a missziói szolgálatot. A kezdetben 30-40 fővel induló közösség folyamatosan gyarapodott 70-80 főre, templomépítéshez az anyagyülekezet telket vásárolt.

A templomszentelése meghívott vendégek a templomtérben és az épület előtti parkolóban felállított sátorban a járványügyi előírások betartásával foglaltak helyet. Köszöntőt mondott Gaál Sándor esperes, a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség lelkipásztora, Varga Mihály pénzügyminiszter és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője is. A város Szentháromság terén már a harmadik imaházat adták át, itt található a korábban felépült római katolikus és görögkatolikus templom is – emlékeztetett Kovács Ferenc polgármester.

orokosfold2.jpg

Fotó: Balázs Attila / MTI

A lakótelepi városrészbe megálmodott református templom alapkövét a reformáció ötszáz éves jubileuma alkalmával, 2017-ben tették le, felépülésére minden magyarországi református gyülekezetben adakoztak 2017. október 29-én. (A Magyarországi Református Egyház Zsinata 2009-ben határozta el, hogy a reformáció hónapjának utolsó vasárnapján befolyt perselyadományokat minden évben egy kiemelt ügy támogatására ajánlhatják fel a gyülekezetek.) Az országos perselyadományból 25 millió forint gyűlt össze.

orokosfold4.jpg

A mintegy 700 millió forintos beruházást a Magyarországi Református Egyház Zsinata mellett a kormány 450 millió forinttal támogatta. Az új református templomból, gyülekezeti házból és parókiából álló épületegyüttest Kulcsár Attila Ybl-díjas építész tervezte. A 250 hívőt befogadó templom tornya harminc méter magas, a gyülekezeti házban kapott helyet a lelkészi hivatal, a gyülekezeti terem, emellett kisebb csoporttermek, csendes szoba, baba-mama szoba, gyülekezeti konyha, raktárak és mellékhelyiségek állnak a hívők és a személyzet rendelkezésére.

Forrás: ttre.hu

A templomszentelésről készült részletes tudósítást a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapján olvashatják