Elkezdődött a házasság hete

– Köszönjétek meg egymást, és adjatok hálát az Istennek egymásért, hogy mindig tudjátok: nem magától értetődő és nem olyan természetes az egy szív és az egy út csodája – fogalmazott Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke a házasság hete programsorozatának nyitó istentiszteletén.

Az idei házasság hete központi programjának fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István. A Miskolc-Tetemvári Református Egyházközségben tartott alkalmon többek között részt vett Molnár Pál, a Tiszáninneni Református Egyházkerület főgondnoka és Tóth János református lelkész, a Gyökössy Intézet vezetője. Az istentiszteleten Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke szolgált igehirdetéssel, amelynek alapigéje a Jer 32,39 volt: „Egy szívet és egy utat adok nekik, hogy engem féljenek mindenkor, és jó dolguk legyen nekik is meg utódaiknak is.” A püspök beszélt arról, hogy Pál a házasságot az egyházhoz hasonlítja, mert ahogyan Krisztus önfeláldozó szeretettel szerette az egyházat, nekünk is így kell szeretnünk házastársunkat.

hazassag hete 2023 - miskolc - deszkatemplom - foto: Krusóczki Ferenc

Fotó: Krusóczki Ferenc

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy házasságban ne csak kapni akarjunk a másiktól, hanem igyekezzünk adni, hiszen az adásban is gyarapodunk. Beszélt arról is, hogy a jó házasságot nem mi szerezzük meg magunknak, hanem Isten ajándékoz a férjnek és a feleségnek ugyanarra dobbanó szívet és egy utat, hiszen egy test két szívvel éppen úgy nehezen működne, mint egy külön utas házasság. A püspök az igehirdetés után imádkozott nemcsak a házasságokért, de a még társukat keresőkért is.

hazassag hete 2023 - miskolc - deszkatemplom pasztor daniel- foto: Krusóczki Ferenc

Pásztor Dániel

Fotó: Krusóczki Ferenc

Az imádság után Tóth János elmondta, hogy a házasság hete mozgalom 1997-ben indult Nagy-Britanniából, és Magyarországon 2008 óta tartják, amihez 2011 körül a Magyarországi Református Egyház is csatlakozott. A házasság hetének mindenkori célja, hogy erősítsük a meglévő házasságokat, a férfi és a nő közötti szövetséget, és erősítsük azokat a párokat is, akik házasságkötésre készülnek. Visszautalva az igehirdetésre elmondta: hisszük azt, hogy nem csak a teremtett létünk van Istentől, hanem maga a szeretet, a szerelem és a kapcsolat is, ami mind Isten misztériuma. A házasság hete pedig ezt a titkot, ezt az egy szívet helyezi a középpontba. A programokkal igyekeznek segíteni a házasságokon, hogy megtalálják azokat a pontokat, ahol elakadások, nehézségek, krízisek vannak.

Elmondta, hogy a Gyökössy Intézet egyházunk lelkigondozói szolgálataként, ökumenikus nyitottsággal segít nemcsak az egyéneknek, hanem a pároknak is. Beszélt arról, hogy jelenleg rengeteg házasság van krízisben a világjárvány, a háború és az energiaválság következtében, mert a házaspárok hirtelen olyan problémákkal szembesülnek, amelyek miatt újra kell tervezniük az életüket. Ezért lett az idei év jelmondata ez: „Szeretetbe kapaszkodva”. A Gyökössy Intézet vezetője szerint meg kell találnunk azt a forrást, amely felülírja a nehézségeket, és erőt ad abban, hogy közösen legyünk ott a nehézségekben is.

Tóth János beszélt arról is, hogy tizennégy éven keresztül neves párokat választottak ki, akiket példaként az emberek elé állítottak, idén viszont ezt azért nem tették meg, mert igazi, hiteles példák vannak közöttünk is, akikkel nap mint nap találkozunk a saját gyülekezetünkben.

hazassag hete 2023 - miskolc - deszkatemplom - toth janos foto: Krusóczki Ferenc

Tóth János

Fotó: Krusóczki Ferenc

A miskolc-tetemvári gyülekezetben Bartha Árpád gyógyszerészt és tanár feleségét, Katalint kérték fel, hogy tegyenek bizonyságot a házasságukból hozott példákkal. Bartha Árpád a házasság heti mottóval kapcsolatosan elmondta, az ő házasságuk is mindeddig olyan lehetett, hogy a kezdetektől fogva nemcsak egymásba kapaszkodtak, hanem mindennap Isten tanácsát és bátorítását kérték életükre. A szerelem nem egyszerre, hanem fokozatosan lobbant lángra a házaspár között. A férj beszélt arról, hogy jó volt ezt a lángolást átélni. – De vajon a sírig tart-e a szerelem. A testi-lelki szenvedések nem oltják-e ki azt az idő múltával? Elég-e az emberi érzelmek tüze, a szenvedély? - tette fel a kérdést, majd az életükben bekövetkező mélységekről beszélt.

hazassag hete 2023 - miskolc - deszkatemplom Bartha Árpád és Katalin - foto: Krusóczki Ferenc

Bartha Árpád és felesége, Katalin

Fotó: Krusóczki Ferenc

Házasságuk nehézségeiben keresztyén testvéreik imádságos segítségét kérték, és Isten kihozta őket a bajból. Felesége elmondta, hogy nagy megrázkódtatás volt számukra első gyermekük elvesztése a várandósság alatt. Akkor csak egymásba és Istenbe tudtak kapaszkodni. Beszélt arról, hogy meg kellett érteniük, nem olyan természetes az, hogy egy házaspár szereti egymást, gyermekeik lesznek, és minden úgy alakul, ahogyan elképzelték, hanem ez mind Isten ajándéka. Isten ezután meg is ajándékozta őket gyermekekkel. Bartha Árpád azt is elmondta, hogy egyszer, amikor balesetet szenvedett, a felépülésben a legnagyobb bátorítást az jelentette számára, hogy feleségével mindennap együtt tudtak imádkozni. Bizonyságtétele zárásaként úgy fogalmazott, hiszi, hogy Jézus Krisztus Lelke munkálta bennük az egymás iránti szeretetet, a türelmet, a megbocsátást és a hűséget.

hazassag hete 2023 - miskolc - deszkatemplom pasztor daniel2 - foto: Krusóczki Ferenc

Fotó: Krusóczki Ferenc

Az istentisztelet zárásaként Pásztor Dániel püspök megkérte a jelenlévő házastársakat, hogy álljanak fel, majd Isten áldását kérte házasságukra. A házasság hete központi programjai hétfőn este Tapolyai Emőke pszichológus online előadásával folytatódnak a házasság hete Facebook-oldalán.