Elveszhet a legnagyobb református prédikációgyűjtemény

Egyéni projektnek indult, most pedig az ország egyik, ha nem a legnagyobb online református igehirdetés-gyűjteménye a reflabor.hu, ahol olyan különlegességek is megtalálhatók, amelyek máshol nem érhetők el. Az inspirálódás, lelki elmélyülés gondolata állt az alapító, Kósa István szanki lelkipásztor szándéka mögött, aki már húsz éve dolgozik az adatbázis építésén.

Hogyan jött az ötlet?

Már gyerekkoromban is táblázatokat szerkesztettem, szerintem a civilizáció egyik legklasszabb dolga az adatbázis. Már gyakorló lelkészként jutott eszembe, milyen hasznos lenne készüléshez, lelki épüléshez hozzáférhetővé tenni prédikációkat. Ez jó húsz éve történt, ekkor már az interneten elérhető volt számos igehirdetés, de külön-külön, elszórtan, gyülekezeti honlapokon. Ezért támadt az az ötletem, hogy központi helyet kellene létrehozni, ahol katalogizálnánk ezeket. Elkezdtem adatbázist építeni, aminek hamar megmutatkozott a gyakorlati haszna is: amikor már több ezer prédikációt tartalmazott, csak beütöttem például az anyák napját, és feldobott negyvenkilencet, ezekből aztán kedvemre válogathattam.

Jelentett nehézséget valami a gyűjtemény elkészítésénél?

Először is a szerzői jogok. A reflabor.hu oldalon található igehirdetések többsége hivatkozásként szerepel az oldalon, tehát a közvetítéssel nem sértek efféle jogokat, mert azok az eredeti helyükön érhetők el. Épp ez okozza a legnagyobb bajt is: ha a gyülekezet átalakítja a honlapját, megváltoztatja az elérési útvonalakat, már nem kattinthatók a gyűjteményben. Így kellett kivennem többször is rengeteg prédikációt. Másrészt vannak olyanok is, amelyeket én tárolok, így azok közvetlenül elérhetők. Emiatt ezeket nem fenyegeti az eltűnés veszélye. Az adatbázisépítést nehezítette, hogy az igehelyeket mindenki a saját maga elképzelése szerint írja, az informatikai rendszer pedig egységes megjelölést várna. Persze a mesterséges intelligencia valószínűleg megbirkózna például A zsidókhoz írt levél ötféle írásváltozatával… Hasonló egységességre lenne szükség az ünnepek megjelölésénél is.

Ravasz László püspök Fotó: ravaszhaz.hu

Ravasz László püspök

Fotó: ravaszhaz.hu

Úgy tudom, van néhány igazi különlegesség a több mint huszonegyezer prédikáció között.

Sok felvételt juttattak el hozzám, például Sarkadi Nagy Páltól mintegy negyvenet, ezek mind meghallgathatók. Ravasz László családja úgy tudta, az egykori püspökéi nem maradtak fenn hanganyagban, miután 1961-ben a rádió bedarált minden efféle felvételt. Én viszont Hegyi Füstös Pista bácsin keresztül megkaptam Czirják Laci bácsi kazettáit, amelyeken több felvétel is volt tőle, jelenleg tizenkét Ravasz-prédikáció található meg az oldalon. De fellelhetők több száz éves igehirdetések is az adatbázisban, például Tormássy János püspöktől vagy Tompa Mihálytól.

A reflabor.hu oldalon jelenleg több mint ezer igehirdető mintegy 21 526 prédikációja érhető el hangzó, írott vagy mozgóképes formában, amelyek a prédikátor személyére, dátumra, az igehirdetés jellegére, helyszínére, textusára és kategóriájára is szűrhetők.

Mire használható a reflabor.hu?

Elsősorban lelkészeknek hasznos, hogy inspirálódjanak, tanuljanak más igehirdetőktől. Például, hogy a százötven-kétszáz éves prédikációk milyen logikus felosztásban készültek, vagy egy-egy lelkész hogyan old meg egy többszörösen problémás temetést, milyen alkalmakon mit lehet mondani. Abból indultam ki, hogy a lelkészek nem a kivágás-beillesztés, avagy a másolás egyszerű folyamatát gyakorolják majd, hanem ötleteket merítenek belőle. Ettől függetlenül egész nagy igehirdetők vallották már be nekem: ők is prédikáltak már úgy, hogy más lelkipásztor gondolatain alakítottak egy kicsit. Az oldalt használhatják azok is, akik egyszerűen csak szeretnének meghallgatni – vagy elolvasni – egy igehirdetést.

Milyen jövőt jósol a gyűjteménynek?

Már vagy húsz éve építem kisebb-nagyobb kihagyásokkal, legutóbb a Covid vetette vissza a gyarapítást. Leginkább azért, mert abban az időszakban rengeteg igehirdetés került fel a világhálóra, lehetetlen egy embernek összegyűjteni őket. Akkor látnám biztosítva az oldal jövőjét, ha valamely egyházi szervezet vagy munkacsoport átvenné és továbbfejlesztené. Sejtéseim szerint közel tízszer ekkora az elérhető és feldolgozandó anyag.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!