Emelkednek az egyházi nyugdíjak

Július közepén már emelt összegű nyugdíjat kaphatnak az egyházi nyugellátásban részesülők. A Magyarországi Református Egyház Elnökségi Tanácsa átlagosan 10 százalékos nyugdíjemelésről döntött.

A magasabb összegű ellátási díjakat az egyházi nyugdíjrendszer 2013 óta zajló stabilizálása tette lehetővé. Ezért a munkáért a Nyugdíjintézet munkatársainak az Elnökségi Tanács köszönetét fejezte ki. Az egyházi ellátásban részesülők várhatóan már 2021. július 15-én, csütörtökön a magasabb összeget vehetik kézhez. Az emelés sávosan történik. Az átlagnyugdíj alatti összegre jogosultak 15 százalékos emelést kapnak. Az átlag és az átlag kétszerese közötti összeget kapók 10 százalékos, a már most az átlagos ellátási díj kétszerese feletti összeget kapók pedig 5 százalékos emelésben részesülnek. Az Elnökségi Tanács emellett döntött arról is, hogy az árvaeállátásban részesülők esetében általánosan a 15 százalékos emelést szükséges alkalmazni.

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a nyugdíjemelésről elmondta: „Református lelkipásztoraink egész életükben közösségeik szolgálatában állnak. Hittel, alázattal segítenek, ahol csak tudnak. Gyermekeknek, felnőtteknek, időseknek támaszaik, a közösségeiknek mozgatórugóik. Az egyházi nyugdíj emelésével szeretnénk köszönetünket és elismerésünket kifejezni azoknak, akik már befejezték szolgálatukat, kívánunk nekik még sok, méltó körülmények között eltöltött évet, miközben tudjuk, hogy a szolgálatot valójában sohasem lehet letenni. Köszönjük az Isten ügyéért végzett szolgálatot.”