Emléktábla az áldozatoknak és az embermentőknek

Emléktáblát állított a Külügyminisztérium a holokauszt áldozatainak és az embermentőknek az Erzsébet híd pesti hídfőjének északi oldalán, közel a Duna-parthoz.
aAz emléktábla keddi leleplezésén Németh Zsolt külügyi államtitkár azt hangoztatta: a független és szabad Magyarország megvédi polgárait. A parlamenti államtitkár arról beszélt, a Wallenberg-év zárásaként emléket akartak állítani az egykori svéd diplomatának és mindazoknak, akik „a legmagasabb erkölcsi parancsnak engedelmeskedve sok ezer zsidó honfitársunkat mentették meg a biztos haláltól". Hozzátette, a táblával a mai nemzedék, a fiatalok figyelmét is rá akarták irányítani a vészkorszak idején történetekre, hogy az akkori események soha többé ne ismétlődhessenek meg sehol.

Az emléktáblát Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete és Németh Zsolt közösen leplezte le; a megemlékezésen mások mellett részt vett a diplomáciai testület több tagja, Antall József miniszterelnök özvegye, valamint Fabiny Tamás evangélikus püspök, aki megáldotta az emléktáblát.

A táblán a dunai rakpartok névadóinak neve szerepel: id. Antall József menekültügyi kormánybiztos, Friedrich Born a nemzetközi vöröskereszt magyarországi irodavezetője, Esterházy János szlovákiai magyar politikus, Jane Haining skót misszionárius, Valdemar Langlet svéd diplomata, a házastársa és segítője, Nina Langlet, Carl Lutz svájci diplomata, Salkaházi Sára katolikus szerzetes, Slachta Margit katolikus szerzetes, országgyűlési képviselő, Sztehlo Gábor evangélikus lelkész, Angelo Rotta pápai nuncius és Raoul Wallenberg svéd diplomata.

Az ünnepségről készült bővebb tudósítást az evangelikus.hu-n olvashatják.

Forrás: MTI – evangelikus.hu