Énekeljünk és szavazzunk együtt

Február 17-ig várják a szavazatokat az idei Highlights of Hungaryn, amelyen 50 jelölt közül választják ki a közönségdíjast. A kiválóságok listájára az idén felkerült az új Református énekeskönyv. Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója, a Budapest-Fasori Református Egyházközség főgondnoka, zenész családjával együtt az új Református énekeskönyvre szavazott.

Már az új énekeskönyvet használják az istentiszteleteken?

Tudtuk, hogy készül, nagyon vártuk, mégis meglepett, amikor először a kezünkbe vettük, hogy milyen szép és tartalmas. Amint megjelent, sikerült sok példányt beszereznünk a gyülekezet részére. Boldogan forgattuk, és mivel még a régi énekeskönyv is ott van a templomban a padokon, néhány hétig a korábbi számozást is bemondtuk az énekek előtt. Mára azonban ezt már el is hagytuk, és teljesen áttértünk az új énekeskönyv használatára. Gyülekezetünkben rendkívül lényeges az éneklés, sokszor a hosszabb dicséreteknek is végigénekeljük az összes versszakát. A közösségben való éneklés, a zene elengedhetetlen része az Istennel való kapcsolatunknak, hiszen énekszóban mondott imádságról, az Úr dicsőítéséről van szó, amit együtt, testvéri közösségben élhetünk át. Családunk életében is fontos az éneklés, ünnepekkor például, és a zene központi szerepet játszik a mindennapjainkban. Átéljük, hogy a zene által is erősödik az Istennel való kapcsolatunk.

Devich Márton

Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója, a Budapest-Fasori Református Egyházközség főgondnoka

Fotó: Katolikus Rádió

Izgalmas, hosszú folyamaton keresztül született meg az új énekeskönyv, a magyar reformátusság egyik legfontosabb teljesítménye az elmúlt időben.

Nemes kezdeményezésnek tartom, hogy jelölték a Highlights of Hungary-díjra, mert sok mindent nevezhetünk kiváló teljesítménynek, de az énekeskönyvünkben egy egész nemzetrész, a magyar reformátusság több évszázados zenei kultúrkincse tárgyiasult. Ráadásul ez a „tárgy”, ez a kis könyvecske valóban gyönyörű lett az új kiadásban. Nemcsak gazdag tartalma rendkívül értékes, hanem a kivitelezése is dicséri az alkotókat a maga puritán, mégis ízléses könyvkötésével, szép tördelésével, a finom papírlapokkal. Jó illata van a kötetnek fizikailag és eszmei értelemben is. A szerkezete is átgondolt, szépen tagolt. Az üresen maradt oldalrészekre bibliai igék kerültek, amelyek elgondolkoztatnak vagy üzenetet közvetíthetnek a számunkra. Emellett idézetek is gazdagítják a kötetet, mások között Kálvin Jánostól vagy Dietrich Bonhoeffertől. Ötvenöt, ritkán használt ének kivételével – az előző énekeskönyv teljes énekanyaga mellett – kétszáztíz új éneket is tartalmaz. Az ifjúsági énekek közül is sok bekerülhetett a gyűjteménybe. Ezeket korábban csak más forrásokból tudtuk énekelni. A szerkesztők bölcsességét dicséri, hogy egy-egy fejezet végén kihagytak helyeket a számozásban, így később, ha az utókor úgy gondolja, új énekek illeszthetők be egy következő kiadásba. Amikor először kézbe vettem, órákig csak lapozgattam. Élmény volt számomra.
Sokáig tanakodtunk, hogy legkisebb gyermekünket mivel lephetnénk meg karácsonyra. Végül az új Református énekeskönyv mellett döntöttünk; beleírtunk egy szülői áldást. Nagyon örült, hiszen most már neki is van sajátja.

Miért az új Református énekeskönyvre adjuk le a voksunkat a Highlights of Hungary-díj szavazáson?

Páratlan kiváltság, hogy őrizhetjük református identitásunkat, tovább vihetjük hagyományainkat, és felhívhatjuk a figyelmet a kincsre, amit a kezünkben tarthatunk istentiszteletről istentiszteletre.
Ritka eset, hogy így vallhatjuk meg hitünket, és a református egyház egyik, büszkeségre méltán okot adó alkotása támogató szavazásunkkal esélyessé válik a díjra. Sok más kezdeményezés, teljesítmény egyébként is sok figyelmet kap, most pedig van lehetőségünk, hogy nemes és gazdag református zenei kulturális örökségünket támogassuk.