Érintések képekben

Nemzetközi szinten jegyzett magyar festőzsenik munkái láthatók egészen szeptemberig a Bibliamúzeumban. A Ráday utcai tárlat – amely egy igerészletet visel címeként: „Körülzártál engem” – az érintés nélkülözhetetlenségét dolgozza fel több mint harminc alkotó képein keresztül.

A kiállítás megnyitóján Timár Gabriella, a Bibliamúzeum vezetője elmondta: „Kapcsok és kötelékek által” – ez volt az intézmény előző kiállításának témája, ennek a gondolati íve pedig a jelen tárlatban tovább mélyül. Hozzátette, a „Körülzártál engem” fókuszában az érintés, a kapcsolatok ábrázolása, ezek megjelenítése áll. Miután munkatársaival az alapkoncepciót megalkották, több múzeum képtárából gyűjtötték össze azokat a magasan jegyzett alkotásokat, amelyek a leginkább beleillenek abba a gondolat- és érzésvilágba, amelyet megálmodtak.

Amiként a kiállítás leírásából is megtudható, a tárlat címének választott igeszakaszban a létében sebezhető ember szólal meg, aki az isteni körülölelő szeretetben találja meg biztonságát: „Elöl és hátul körülzártál engem, és fölöttem tartod kezedet.” (Zsolt 139,5) Élménye ez a közelség, az Isten mindenütt jelenvalósága (omnipraesentia). Erőt adó és vigasztaló számára ez a tudás.

bibliamúzeum_kiállítás_körülzártál_fotós_hurta_hajnalka_1

Timár Gabriella és Egri János nyitotta meg a kiállítást

Fotó: Hurta Hajnalka

– Nincs nagyobb öröm, mint amikor az embert saját gyermekei, unokái ölelik meg. Ezeken a képeken ez az érintés is megjelenik – emelte ki a megnyitón Egri János újságíró, egykori műsorvezető.

Mint felidézte, egy ideig tilos volt egymás közelébe menni, sokszor a szeretteinket sem ölelhettük meg. – Talán pont ennek okán különleges ez az új gyűjtemény, mivel arról tanúskodik, hogy az ember életének milyen fontos része a másokkal való kapcsolat, a testi érintés – mutatott rá.

Egri János szerint a kiállítás ezenfelül arra a félelemre is reflektál, amely az emberi életet mindenkor végigkísérte, de az utóbbi időben – akár a járvány, akár a szomszédunkban dúló háború miatt – felerősödött. – A bizonytalanságok közepette sokszor elengedtük az érintést, az ölelést, amikor az ember kifejezheti a szeretetét, az összetartozást, az újralátás örömét vagy a gondoskodó védelmet. A tárlat nem a kihagyott pillanatokra koncentrál, hanem azokra a mozdulatokra és érintésekre, amelyek megtörténtek és megörökíttettek – zárta gondolatait a médiaszemélyiség.

bibliamúzeum_kiállítás_körülzártál_fotós_hurta_hajnalka_2

Fotó: Hurta Hajnalka

A kiállításon többek között olyan XX. századi, főként modern alkotók művei tekinthetők meg, mint Szőnyi István, Derkovits Gyula, Dömötör Gizella, Borsos Miklós, Gábor Jenő, Kádár Béla, Kmetty János, Mattioni Eszter, Kondor Béla, Szalay Lajos, Ferenczy Béni, Ország Lili és Vajda Lajos.

A nemzetközi szinten jegyzett művészeket felsorakoztató tárlat a magyar festészet és grafika meghatározó alakjainak munkáiból ad ízelítőt. A Bibliamúzeum ezzel a teljesítményével a legnívósabb galériák szintjét is eléri, jelezve, hogy hitünk és a művészetek nemcsak összeférnek, de képesek termékenyítőleg hatni egymásra.

bibliamúzeum_kiállítás_körülzártál_fotós_hurta_hajnalka_3

Fotó: Hurta Hajnalka

A kiállítás szeptember 2-ig várja a látogatókat.

bibliamúzeum_kiállítás_körülzártál_fotós_hurta_hajnalka_4

A Szélcsend akusztikus duó saját zsoltárfeldolgozásával színesítette a megnyitót

Fotó: Hurta Hajnalka