Értékőrzés és megújulás a művészet öröme által

A XVIII. Református Zenei Fesztivál ragaszkodik a hagyományokhoz, egyben a megújulás iránti igényt is képviseli. Nem csupán kikapcsolódási, szórakozási lehetőség, hanem missziós eszköz is. Az idei programsorozat fellépőinek több mint fele református. Szellemi kincseink bemutatásával azokat is igyekszik megszólítani, akik szeretnének utat találni egyházunkhoz. Szávay Lászlóval, a fesztivál operatív vezetőjével beszélgettünk.

A fesztivál mottója: a művészet öröm. Hogyan adhatja át ezt az üzenetet az esemény?

Azért választottuk ezt a jelmondatot, mert mindenkit szeretnék megajándékozni azzal az örömmel, amelyet az Isten szeretete és a művészet ad. A keresztyén ember számára a legszebb, legteljesebb öröm Jézus Krisztus és az Isten közelében lenni. Ugyanígy ajándéknak tartom a művészet által megélt örömöt is. Programjaink által ezt a kétfajta boldogságot próbáljuk közvetíteni, amelyek összetalálkozhatnak a szívünkben.

Szávay László 2022 július - Fotó: Hirling Bálint

Szávay László, a fesztivál operatív vezetője

Fotó: Hirling Bálint

Idén több református fellépőt láthat a közönség, mint a korábbi években. Hogyan sikerült ezt megvalósítani?

Mindig fontos szempont volt, hogy neves református előadók lépjenek fel, ebben az évben még tudatosabban törekedtünk arra, hogy arányuk minél nagyobb legyen. A fesztivált is szervező Református Közéleti és Kulturális Alapítványnál folyamatosan keressük fel a református felekezetű értelmiségieket, művészeket, akadémiai és közéleti szereplőket, akiknek tevékenységét próbáljuk egyházunk különböző kezdeményezéseibe bevonni. Meghívjuk őket a szárszói konferenciára, fellépési lehetőséget biztosítunk zenei fesztiválokon, vagy összekötjük az egyház más intézményeivel. A meghívott előadókat református művészek ajánlásai alapján szólítottuk meg, elsősorban olyanokat, akik eddig nem voltak kapcsolatban az egyházzal. Célunk továbbra is az, hogy a Református zenei fesztivál hálaadó, közösségi együttlétté válhasson. A minőségi műsorrend összeállításának érdekében idén már művészeti vezető, Tóth Endre, a Bartók Rádió és a Müpa munkatársa is segíti a fesztiválszervezést.

Református Zenei Fesztivál 2022 hangulatkép, borítókép (f.Molnár Zoltán)

A Református zenei fesztivál egyik Bakáts téri koncertje 2022-ben

Fotó: Molnár Zoltán

A hagyományteremtés mellett a megújulás iránti igény képviselete is fontos küldetése a fesztiválnak. Hogyan lehetséges ezeket összhangba hozni?

A Református zenei fesztivál alapítója, Böszörményi Gergely évekkel ezelőtt zenei fesztiválnak álmodta meg a ma már országos hírű programsorozatot. Úgy tapasztaljuk viszont, hogy más művészeti ágak bemutatására is nagy érdeklődés mutatkozik. Ezt is szem előtt tartva állítottuk össze a programokat és hívtuk meg a fellépőket, előadókat. Az idei rendezvényen is a zenéé marad a főszerep, de megjelenik például a tánc és a képzőművészet is. A református zeneművészet magját az egyházzene adja. A műsorok között, ahogyan korábban is, több orgonás és énekes, kórusprogram is helyett kapott. De ahogyan mi, keresztyének is sokrétűek vagyunk és más-más módon éljük meg hitünket, a zenei, művészeti ízlésünk is különböző. Ez a fesztivál arra tesz kísérletet, hogy bemutassa ezt a fajta színességet. Szerintem minden zenei stílus képviseltetheti magát egy keresztyén fesztiválon, ha minőségi és összhangban van a református egyház értékeivel. Hangsúlyosnak tartom azt is megismerni, miként tudjuk megszólítani az embereket egyházi eseményeken, vagy egy zenei fesztivál alkalmával. A XVIII. Református Zenei Fesztivál fellépési lehetőséget és helyszínt ad a jazz jeles képviselői mellett kortárs, világzenei előadóknak, emellett készültünk gyerekprogramokkal, kiállításokkal, borkóstolóval, előadásokkal és beszélgetésekkel. Természetesen a hagyományos fáklyás felvonulás sem marad el, és ahogyan eddig is, istentisztelet nyitja és zárja a fesztivált. Az idei rendezvény egyik újdonsága, hogy a református művészeti oktatási intézmények is bemutatkozási lehetőséget kapnak. A diákok különböző művészeti produkciókkal örvendeztetik meg a közönséget a Ráday Házban.

Református Zenei Fesztivál 2022 (f.Molnár Zoltán)

Fáklyás felvonulás

Fotó: Molnár Zoltán

A rendezvény nemcsak nevében, de lelkületében is református. Hogyan lehet közvetíteni egy művészeti fesztiválon az egyház misszióját?

A Református zenei fesztivál olyan rendezvény kíván lenni, amelyik az evangélium szelíd és igényes képviseletével a művészeten keresztül próbálja megérinteni az emberek lelkét. A rendezvény helyszínein önkénteseink igekártyákat és szóróanyagokat osztanak majd a résztvevőknek. Magyar és angol nyelven tájékoztatjuk a közönséget a programokról, illetve a Magyarországi Református Egyház szolgálatairól. A tájékoztató anyagok azt a célt is szolgálják, hogy megvalljuk: missziónk középpontjában Jézus Krisztus tanítása áll, ezen alapszik küldetésünk. Pár sorban bemutatjuk az egyház hitéleti, oktatási, kulturális, szociális, egészségügyi, karitatív szolgálatát, hogy ezáltal is minél több embert meghívjunk közösségeinkbe, programjainkra.

A XVIII. Református Zenei Fesztivál május 26–28. között hatvan programot vonultat fel összesen hat budapesti helyszínen: a Bakáts téren, a Ráday Házban, az egykori Adna Kávézóban, a Kálvin Kamarakertben, a Kálvin téri és a Nagyvárad téri református templomban. A pünkösdi hétvégén orgonamaraton, jazzkoncert, táncház, gyermekműsorok, kiállítás, ismeretterjesztő előadások várják az érdeklődőket. Részletes program az rzf.reformatus.hu oldalon és a rendezvény Facebook-oldalán található.