Fájdalomvadászok: Ahol fájdalmat találunk, azt kezeljük!

Tízéves a Bethesda Gyermekkórház Fájdalomkezelő Centruma. Az évfordulót szakmai konferenciával, rajz- és verspályázattal ünnepelte a gyógyászok közössége. Mit sem érnek a családtámogatások, ha nincs egy támogató háttér, amelyet az orvosok adnak a beteg gyermeknek. Társadalmi jelentősége van annak a különleges bánásmódnak, amellyel itt, a Bethesdában találkoznak a gyermekek – hangsúlyozta köszöntő beszédében Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a program kezdetének körülményeit elevenítette fel a szakmai konferenciát megnyitó beszédében. Kiemelte, hogy a Bethesda Gyermekkórházban minden projekt és kezdeményezés kicsiből kiindulva a szükségekre adott válaszként fejlődik ki. Ez történt tíz évvel ezelőtt is, amikor két fiatal orvos elkezdett foglalkozni a gyermekeknél megjelenő krónikus fájdalommal. Kutattak, kerestek, képezték magukat, és immár tíz éve működik ez a sokoldalú fájdalomkezelő központ, ami egyedülálló nemcsak Magyarországon, de a kelet-európai régióban is – mondta el a főigazgató. Büszke rá, hogy ezt a tudást nem zárták be egyetlen kórházi osztályra, hanem az intézményt járva széltében-hosszában keresik a fájdalmat, és ahol meglelik, kezelik is azt.

Bethesda Gyermekkórház

Szabó Miklós, Velkey György, Major János, Beneda Attila

Fotó: Ligeti Nóra

Gyimesi-Szikszai Andrea főorvos, gyermekneurológus szakorvos és Major János főorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász, fájdalomterapeuta elmondták, hogy az általuk végzett kutatás szerint minden huszadik gyermek szenved tartós és folyamatos fájdalomtól. A fájdalomkezelő centrumba leggyakrabban fejfájás, hasfájás és ízületi fájdalmak miatt jelentkeznek a szülők a gyermekükkel. Az orvosok csak a múlt évben több mint négyszáz kis pácienst láttak el, ez a szám idén hétszázra is emelkedhet. A gyógyítók minden nap azért dolgoznak, hogy a gyermekek krónikus fájdalmát csökkentsék, hogy a gyerekek és a családjuk visszakaphassák derűs és lehetőséggel teli életüket, amit az állandó vagy visszatérő fájdalom beszűkített. A fájdalom a gyermek és környezete életminőségét is jelentősen befolyásolja, hosszú távon kezelés nélkül a fájdalom felnőttkorban is fennmaradhat, annak minden egészségügyi és társadalmi költségével.

Bethesda Gyermekkórház

Felső tagozat, rajz kategória győztese: Takaki Maya (14)

Fotó: Ligeti Nóra

VR-szemüveggel a fájdalom ellen?

A centrum csapata elkötelezett a heveny fájdalom csillapítása mellett is, ezért egyre inkább vezető szerepet vállal a Bethesda Gyermekkórház járó- és fekvőbeteg-ellátásánál a fájdalomcsillapítás fejlesztésében. Jelenleg például egy virtuálisrealitás (VR)-szemüveg alkalmazásával is segítik az orvosi beavatkozások fájdalommentesebbé tételét. Az intézmény orvosainak tapasztalata, hogy figyelemeltereléssel a fájdalom mértéke jelentősen csökkenhet. Ma már bevett hétköznapi gyakorlat például vérvételnél a VR-szemüveg használata.

Az évforduló alkalmából Rideg Gyula, a kórház lelkésze köszöntőjében arra a reményre hívta fel a figyelmet, amely százötven éve, a kórház alapításakor is motiválta az elődöket. Ennek egy kivetülése a szeretet munkájának gyakorlására, amit mai szóhasználattal úgy írhatnánk le egyszerűen: enyhíteni a fájdalmat.

Bethesda Gyermekkórház

Felsőtagozat rajzkategória, II. helyezett: László Dorina (14)

Fotó: Ligeti Nóra

„A gyógyítás nem tudomány, hanem művészet” – Zsebők Zoltán korábbi egyházkerületi főgondnok, a Zsinat világi elnöke.

Szabó Miklós gyermekgyógyász, egyetemi tanár, a Bethesda Gyermekkórház felügyelő bizottságának elnöke a Magyarországi Református Egyház képviseltében megköszönte az orvosok eddigi fáradhatatlan munkáját, és támogatásáról biztosította a kórház vezetését. A gyógyító közösséget további hasonló kezdeményezések megvalósítására bátorította, amelyek komplex problémákra keresik és adnak válaszokat, és enyhülést nyújtanak a kis betegeknek.

„Mikor idejöttem, kisegér voltam, akit ijeszteget a róka, most már megfordult a dolog, én uralom a fájdalmamat” – egy 13 éves kisgyerek vallomása.

Bethesda Gyermekkórház

Smohay Pál verse

Fotó: Ligeti Nóra

Az évfordulóra kiírtak egy rajz- és verspályázatot azoknak a gyermekeknek, akik testközelből élik meg a krónikus fájdalmat, hogy alkotásaikkal segítsenek megérteni a felnőtteknek, min mennek keresztül. A nyertes pályamunkákból az ünnepre kiadvány jelent meg, amely sok hasznos információt, inspiráló történetet is tartalmaz. Idén ősszel pedig a Móra Kiadó gondozásában megjelenik a Kiút a fájdalomból című önsegítő könyv is. Az ingyenes kiadványok megkaphatók a Fájdalomambulancián, a zsűrizett rajzok és versek kiállítása pedig a Bethesda-kórházban tekinthető meg.

Az évfordulón készült fotók

A galéria a képekre kattintva nyílik meg

Fotó: Ligeti Nóra