Felforgató jóság

Ritka jó könyvet olvasok, a címe: Csodálatos bolond. Endó Súszaku japán keresztyén író a szerző, akit itthon a Némaság című művéről ismerünk. A könyv alaphelyzete nem túl bonyolult. Kevéssel a második világháború után egy fiatal japán férfi levelet kap, hogy régi francia levelezőtársa meglátogatja. Gaston, az idegen, Napóleon leszármazottja, így az egész család lelkesen várja a híres sarjat. Majd megérkezik egy furcsa szerzet, meglehetősen csúnya, nagydarab, nem is okos, és nagyon különösen viselkedik. Ahogy megy előre a történet, kikerekedik, hogy a főhős egyszerűen jó, de igazán és belülről, ösztönösen és tisztán. Minél több ember megismerésének vágya hajtotta ilyen messze földre, pedig alig beszéli a helyi nyelvet. Vágy van benne és nyitottság, megelőlegezett bizalom. Ez a különösség aztán szépen lassan a család minden tagját szembesíti magával, közben prostituáltak, társadalom peremén élő emberek, bűnözők és átlagemberek kerülnek kapcsolatba vele. És felfordul körülötte az élet. Sok nehézségen megy keresztül, van, hogy nincs hol aludnia, bántják is, de valahogy a jósága megváltoztatja a környezetét.

könyv 2.webp

A regény egy sokkal nagyobb történet tükröződése. Súszaku úgy ír Jézusról, hogy a könyvben nem írja le ezt a nevet, de még az Isten szót sem. Akinek van füle, már az első oldalakon kihallja, kinek a követője a bumfordi, gyermeki lelkű idegen, aki tele van logikátlan szeretettel és érthetetlen bizalommal. A könyv példabeszéde arra mutat, amire az evangéliumok: amikor megjelent maga a Jóság a rossz által átformált világban, akkor felkavart maga körül mindent. Jézus, a könyvbéli Gaston mestere és nagytestvére maga is megtorpanásra késztetett mindenkit teljesen idegen, a világunktól elütő életformájával, amellyel megjelent Kapernaum utcáin, a galileai házakban, a hegyeken vagy a templom udvarában, Jeruzsálemben. Jézus jósága felforgató volt, botrányt okozott, kérdésekkel szembesítette azokat, akik ott álltak előtte, akik követték, és azokat is, akik végül el akarták pusztítani. Messze nem a templom megtisztítása volt a leghangosabb tette, hanem az a magától értetődő, nyílt és egyenes viselkedés, amely megérintette a leprást, megindult Jairus problémáján, fájdalmasan szembesítette a gazdag ifjút a hiányával és nem volt hajlandó felülni az aktuálpolitikai provokációknak.

Azért volt felforgató, mert hiányzott belőle a számítás és a köpönyegforgatás, egyenes és tiszta volt, egynemű nála a gondolat, a szó és a tett.

Jézus hullámokat gerjesztett, változást okozott, ahol megjelent. Manipulálás nélkül, fenyegetés nélkül. Megjelent Isten-emberként, és felforgatta maga körül az istenhiányban sorvadó rendszert. És ez a felforgatás mindenkit felszólított a választásra. A halál állóvizében gerjesztett életre keltő hullámokat. Aztán a Szentlélek szélvihara új felforgatókat támasztott, Péter és János így okozott botrányt azután, hogy meggyógyította a sántát. István így vált elítélni való veszélyes elemmé. De így okozott gondot Pál Efezusban. Megjelent a jóság, az igazság, és semmi nem maradhatott ugyanolyan. A kérdés az, velünk mi a helyzet. Hogy mi itt, a magunk korában, a magunk helyén tudunk-e így felforgatók lenni. Vállalva, értve és élve Urunk szavait, életét, felforgatjuk-e magunk körül az istennélküliség állóvizét, megtörjük-e a rossz rendszereket? Furcsa dolog ez. A jelenkor ideológiai provokátorai sokat készülnek, ragasztót vagy festéket csempésznek be egy múzeumba, hogy aztán megrongáljanak egy régi remekművet. A jézusi felforgatásra nem kell készülni. Az jön magától, történik, ha valaki szilárdan marad Mestere útján. De ebből a felforgatásból élet lesz, Isten győzelme. A valódi jóság mellett nem tud elmenni senki, azzal találkozva nem marad ugyanolyan senki. Ilyen jézusi értelemben kell felforgatókká lennünk, engedve bennünk a Szentlélek forradalmi erejét. Megjelenítve tanítványként a megfeszített és feltámadott Jóságot, megtorpanásra kényszeríteni és új útra segíteni a körülöttünk élőket.

A szerző a Győrújbarát-Ménfőcsanaki Református Egyházközség lelkipásztora.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!