Felvértezve a szolgálatra

Mit jelent reformátusnak lenni a nagyvilágban? Mi a feladata egy hívő embernek a kultúrában, közéletben? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Károli Gáspár Református Egyetem teológusai a Colloqium Iuventum legutóbbi előadásán. Az ősszel indult beszélgetés-sorozat egyik előadója Gér András zsinati tanácsos volt, aki arról beszélt: a keresztyén embernek a Biblia tanulmányozás után kötelessége véleményt alkotni közéleti kérdésekben is. 

„Ha kiírnának egy népszavazást egy társadalmilag érzékeny kérdésben, például a melegházassággal kapcsolatban, akkor azt ikszelném be, amit én helyesnek gondolok a Biblia alapján. Nem azt, amit a társadalom általában jónak tart. Persze van, amikor egybeesik a két álláspont, de olyan is előfordulhat, hogy ezek a nézetek szöges ellentétben állnak egymással” – ezzel a példával érzékeltette a keresztyén ember felelősségét Gér András. A Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa online előadásában arra biztatta a leendő lelkipásztorokat: a napi politikai hullámoknak ne üljenek fel, de az egyértelmű igazságot bátran mondják ki.

gerandras.jpg.500x500_q85.jpg

„Gyakran éri kritika az egyházat azzal kapcsolatban, hogy a papok a szószéken politizálnak. Azt kell mérlegelnünk, hogy ha egy közéleti kérdésben elmondjuk, hogy mit tanít a Biblia, az politizálásnak számít vagy az értékeinkhez való ragaszkodásnak?” – tette fel a kérdést Gér András a teológushallgatók előtt. Hozzátette: egy lelkipásztornak foglalkoznia kell közéleti kérdésekkel is, azonban fontos, hogy azt mindig a Biblia és hitvallások tanításának fényében tegye. Majd egy igazi 21. századi jelenséggel bátorította a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatóit. „Legyetek influencerek, akik hatással vannak a közvéleményre, akik képesek tematizálni és követésre érdemesek egy adott témában. Ha kinyitjuk az énekeskönyvünket, megtaláljuk benne a felszólítást: Ébredj bizonyságtévő lélek. Tehát itt is egy influencerről olvashatunk, mert a hitvallás, a bizonyságtétel pillanata, amikor el kell tudni mondani, hogy mi az, amiben hiszünk és ez alapján az adott kérdésre mi a helyes felelet.”

Gér Andrásnak előadása után a hallgatók nehéz kérdéseire is válaszolnia kellett. A tanácsos később azt mondta: hagyni kell, hogy a fiatalok feltegyék a kérdéseiket, mert ez előre mozdítja az egyház ügyét is. „A lelkészi szolgálat során nem szabad törvényeskedőnek lenni, de az értékeinkhez ragaszkodni kell. Ez bizony sokszor konfliktushoz vezet, ezért jó, ha erre felkészülnek a leendő lelkipásztorok” – mondta a Zsinati Hivatal vezetője.

140359686_1072578759913110_1765589731615234255_n.png

Ebben lehet segítség a Colloqium Iuventum beszélgetéssorozat, ahol a teológusok megvitathatják azokat a kérdéseket, amelyekre a tanórákon nincs lehetőség.

„Habár sok gyakorlati képzésen veszünk részt, de például egy dogmatika vagy exegézis órán nem gyakran jut idő arra, hogy beszélgessünk olyan témákról, amelyek a lelkipásztori hivatás gyakorlati oldalát járnák körül.  Pedig erre azért is lenne nagy szükség, mert sokan csak akkor találkozunk ezekkel a kérdésekkel, amikor befejezzük az egyetemet és megkezdjük a szolgálatot” – mondja Kovách I. Bendegúz, a program egyik szervezője. A negyedéves teológus azt mondja, több évfolyamnál is megfigyelhető, hogy a végzett lelkipásztorok közül sokan el sem kezdik, vagy elhagyják a pályát. „Jó lenne már az iskolai évek alatt is hallani arról, hogy például mennyit keres egy lelkipásztor, vállalhat-e civil munkát a szolgálata mellett, vagy éppen hogyan beszéljen a gyülekezetének közéleti kérdésekről.”

141104558_767697230501667_4885018486174123886_n.png

Bendegúz ezért döntött úgy, hogy két társával, Schanda Anikóval és Filotás Bálinttal megszervezik a Colloqium Iuventumot. A latin kifejezés jelentése „fiatalok konferenciája”, amely több mint egy kerekasztal-beszélgetés. A hallgatók a meghívott lelkipásztor vagy teológus előadása utána őszintén feltehetik kérdéseiket. Az alkalmak nem nyilvánosak, a vírushelyzet miatt pedig egyelőre online tartják azokat. „Olyan előadókat kérünk fel, akik már jó példával járnak előttünk és hitelesen tudják megosztani tapasztalataikat” – mondja Kovách I. Bendegúz. Az első beszélgetésen Balog Zoltánt, a Dunamelléki Egyházkerület nemrég megválasztott püspökét faggatták arról, milyen szerepet vállalhat egy lelkipásztor a közéletben. A második alkalommal Horváth Tünde és Thoma László beszélt a lelkészfizetésekről. A félévet Gér András zsinati tanácsos zárta.

A beszélgetések a következő félévben folytatódnak. „Ezek az alkalmak olyan tapasztalatokkal vérteznek fel minket, amelyekkel könnyebben helyt tudunk állni a szolgálatunkban. Mindenekelőtt azonban az igazi reményünk az Úristen, aki elhívott bennünket erre a szolgálatra és jó tudni azt, hogy amire elhívott, arra fel is készít minket” – állítják a szervezők.