Fények ünnepei: rendhagyó egyházzenei koncert

Négy felekezet, egy színpad

Közös zenei estet szervez a négy magyarországi történelmi egyház. Utoljára negyed évszázada, pontosabban huszonhat évvel ezelőtt rendeztek hasonló rendhagyó egyházzenei koncertet. November 30-án Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezésre kerülő előadáson a református, az evangélikus, a katolikus egyház, illetve a zsidó vallás egyaránt képviselteti magát. A közös zenei kincsek megszólaltatása mellett a különbözőségek találkozásáról, az egyházak összefogásáról, a fiatal tehetségek támogatásáról és nem utolsósorban advent ünnepéről szól majd a különleges este.

fények ünnepei

A Fények ünnepei koncert a zsidók legismertebb ünnepéről, a hanukáról kapta a nevét: „a fényről, ami bevilágítja a sötétséget”. A nagyszabású koncert a Budapesti Zsidó Hitközség kezdeményezésére a Magyar Egyházzenei Társaság közreműködésével valósul meg. A programot Déri Balázs szerkeszti egy produkcióba, a koncertigazgató Dési Péter lesz, az esemény fővédnöke pedig Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A négy egyház részéről kántorok, szólisták, kórusok, egyházzenészek és egyházzenei hallgatók érkeznek énekeikkel. Az est meghívott világi zenésze Szalóki Ági Liszt Ferenc-díjas énekesnő, aki népdalokkal színesíti a tematikus műsort. A református egyházat a Kálvin Kórus és annak művészeti vezetője, Bódiss Tamás Károli Gáspár-díjas orgonaművész, karnagy, a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének tanára képviseli. Őt kérdeztük a népdal és az egyházi zene harmóniájáról, valamint a különböző felekezetek közös zenei kincseiről.

– A népdal nem szakrális műfaj, de gondolatilag hozzátartozik az egyházi kultúrához, leginkább a népszokások révén. Az adventi ünnepkörhöz marginális módon mindig is kötődtek a népdalok – magyarázta Bódiss Tamás. A koncert zárásaként is egy népdal, a Szól a kakas csendül majd fel, amelyet közösen énekelnek el az est fellépői. A gyülekezetektől független népdalok mellett akadnak olyan egyházi énekek, amelyeket mindegyik felekezet sajátjának érezhet.

– Ugyanonnan erednek egyházaink, így ha leásunk az énekek mélyére, sok esetben egyezőségeket találunk. A legfontosabb közös pont a Zsoltárok könyve, amely az ószövetségi és a keresztyén messiásváráshoz is ugyanúgy kapcsolódik. Ez a legősibb gyökér, a szentírás legnagyobb terjedelmű könyve, közös imádságaink forrása – hangsúlyozza az orgonaművész. Az egységes alapoktól indulva külön utakat jártak be az egyházak, önállósodva zenei téren is. A vallási, kulturális, szociális, történelmi tényezők mind hatással voltak a fejlődéstörténetükre. Bódiss Tamás kifejtette, a református zenei hagyományokat például nagyban befolyásolta, hogy a felekezet elsősorban a polgári értelemben kevésbé művelt parasztságra támaszkodott. A többszólamúságtól és a hangszeres játéktól sokáig idegenkedtek a reformátusok, miközben Európa-szerte a műzene, a zenei irodalom jobban beépült a liturgiába, az istentiszteletekbe.

– Minden egyháznak megvannak a maga jellegzetességei, ezek megszólaltatása, megjelenítése által válik különlegessé a produkció. Nem az összemosás a cél, hanem az egymáshoz közeledés, a megismerés és megértés – tette hozzá a karnagy. Bódiss Tamás azt is elmondta, hogy műfajilag is széles lesz a skála: gyülekezeti ének, népének, gregorián, korál, barokk zenemű, ária is hallható lesz az este folyamán. A Zeneakadémia tanára által vezetett Kálvin Kórus elsősorban gyülekezeti énekekkel és zsoltárokkal lép fel az eseményen.

Fellépők

Sztárvendég: Szalóki Ági

Énekművészek: Rajk Judit és Kéringer László

Kísérőművészek: Neumark Zoltán (zongora) és Teszter Nelli (zongora)

Kántorok és kántorhallgatók:

Zsidó kántorok:

  • Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora
  • Nógrádi Gergely, a Frankel Leó utcai zsinagóga főkántora, operaénekes
  • Zucker Immánuel, a Bét Jehuda Zsinagóga főkántora
  • Rudas Dániel, a Dohány utcai zsinagóga kántora
  • Dési Tamás kántorhallgató (Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem)

Evangélikus Kántorképző Intézet előadói:

  • Hacknauer Bettina (ének)
  • Försönits András (ének)
  • Németh Sándor (orgona)

Kórusok:

  • Dohány utcai zsinagóga férfikórusa
  • Weiner Leó Énekes Iskola (a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium kórusa)
  • Kálvin Kórus (a Kálvin téri református templom kórusa)

Műsorvezetők: Kővári Eszter Sára énekművész, pedagógus és Szécsi József vallásfilozófus, a Keresztény–Zsidó Társaság főtitkára

Zenei szerkesztő-rendező: Déri Balázs