Férfiak az élet szolgálatában

Miért fontos egy férfinak a család, és mit tehet az, akinek nincs? – merült fel a kérdés a Világnézet férfiszerepekkel foglalkozó legújabb részében. Az adásban szó esett még a férfikötelességekről, a barátságok fontosságáról, valamint arról, milyen változásokat okozott a városiasodás a férfiak életében. Bedő Imre közgazdász, a Férfiak Klubja alapítója volt Molnár Ambrus műsorvezető vendége.

A nemiség tekintetében egy önellentmondásos társadalomban élünk. Egyrészt a társadalom elvárja a férfiaktól, hogy egyre inkább hasonlítsanak a nőkre, ugyanakkor a másik oldalon tagadja azt, hogy lenne bármi különbség férfiak és nők között. Nem csoda, hogy ilyen körülmények között egyre bizonytalanabbak a férfiak, hogy mit is jelent férfinak lenni – fejtette ki a műsor elején Molnár Ambrus lelkipásztor.

Bedő Imre elmondta, nyilvánvaló, hogy van különbség férfi és nő között. Megjegyezte, hogy nagyon furcsának tartja, hogy a társadalomtudományok sokszor megkérdőjelezik mindezt. Ez a nézőpont szerinte kezd átszivárogni az orvostudomány területére is.

Hozzátette, hogy nagymértékben hasonlít a férfi és a nő egymásra, nagymértékben ugyanolyanok vagyunk, ugyanúgy van májunk, tüdőnk, fülünk, fejünk, de ami különbség van, az nagyon jelentős. Az egyik legfontosabb ilyen különbség például, hogy a férfiak uralkodó hormonja a tesztoszteron, a nőké pedig az ösztrogén. A tesztoszteron miatt válik a férfiak csontrendszere, izomzata olyanná, amilyen. A férfiak felsőteste például háromszor erősebb a nőkénél, az altestünk pedig kétszer erősebb átlagosan – mutatott rá.

Ennek az erőkülönbségnek fontos kulturális lenyomatai is vannak, hiszen végső soron a teljes férfinevelésnek az a lényege, hogy a férfi megtanulja, hogy ezt az erőt miként fogja termőre, hogyan hajtsa az uralma alá. Önuralom kell ahhoz, hogy ezt ne butaságokra, idétlen vetélkedésre pazaroljuk, hanem teremtésre a nőkkel és a gyermekekkel való viszonyban – hangsúlyozta.

A műsorban szó esett még arról, hogy miért fontos egy férfinak a család, és mit tehet az, akinek nincs. Továbbá a férfikötelességekről, a barátságok fontosságáról, valamint arról is beszélgetett Molnár Ambrus és Bedő Imre, hogy milyen változásokat okozott a városiasodás a férfiak életében.

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.