Debreceni Református Napok: a jól kihasznált lehetőség áldása

Idén második alkalommal rendezték meg május 18–21. között a Debreceni Református Napokat. Bíró-Polgár Mariann szervezőt kérdeztük arról, hogyan jeleníti meg a négynapos rendezvény a reformátusság sokszínűségét. Az eseményről készült részletes beszámolót itt olvashatják.

Gyerekprogramok, koncertek, egyháztáji vásár, főzőverseny, vetélkedők, szabadtéri istentisztelet. Kihagytam valamit a II. Debreceni Református Napok programjai közül?

Ezek voltak a legfontosabb eseményeink valóban, de mindehhez társult számos apró program is. Kisgyermekes édesanyaként nagy hangsúlyt fektettem a gyermekeseményekre: „mocorgós” gyermek-istentisztelet, bábelőadás, gyülekezeti tagok kézműves foglalkozásai várták a kicsiket. Nagy öröm, hogy a Debreceni Református Kollégium is csatlakozott a fesztiválhoz, két exkluzív tárlatvezetést is tartottak. A Szólj be a papnak! közösség pedig színpadi programmal, kvízversennyel, lelkészi beszélgetésekkel készült. A bibliaismereti vetélkedő az általános iskolásoknak, az egyházmegyei konfirmandustalálkozó a megerősítés előtt álló fiataloknak szólt.

Mi hívta életre a Debrecen Református Napokat?

Egy találkozási lehetőséget akartunk teremteni mindazoknak, akik a református egyház keretein belül élik a mindennapjaikat, ehhez a közösséghez tartoznak vagy ide szeretnének tartozni. Egy szép, derűs esemény, ahol együtt tudunk lenni, zenét hallgathatunk, ismerkedhetünk, s a gyerekeinkkel, családtagjainkkal, barátainkkal együtt eltölthetünk néhány felszabadult hangulatú órát.

Református napok Fotó: Miskolczi János

Fotó: Miskolczi János

A középpontban a református gyülekezetek álltak. Akik ezeknek nem tagjai, ugyanúgy részesei voltak a programoknak?

Abszolút. A szombatot tulajdonképpen egy családi napként képzeltük el. Célként azt fogalmaztuk meg, hogy azok is láthassák, milyen értékeink vannak, akik nem gyülekezeti tagok. Ezek az értékek, persze, általánosak, hiszen mindannyiunknak van gyereke, mindannyian ugyanazokkal a hétköznapi dolgokkal vagyunk jelen az életben, a különbség, hogy nekünk van egy nagyon erős támaszunk, akitől rengeteg erőt nyerünk. Erre akartunk rámutatni a közös időtöltésen keresztül.

A zenei felhozatal is segíthet szélesebb körben megszólítani az embereket?

A színpadi programokat igyekeztünk úgy megszervezni, hogy különböző korosztályoknak is érdekes lehessen. Bárdosi Ildikó népdalénekes népi vonatkozású zsoltárénekekkel érkezett, ő inkább az idősebb generációt szólította meg, az Első Lépés dicsőítő zenekar pedig a fiatalabbak kedvence. Csütörtökön egészen egyedülálló templomi koncerttel kezdődött a rendezvény: a Pál apostol levelei alapján készült koncertműsorban közreműködött Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György és a Pesti Rackák is. A szombati szabadtéri istentiszteletet követően pedig a Magyar Örökség-díjas Credo együttes látogatott el hozzánk Kárpátaljáról.

Református napok Fotó: Miskolczi János

Fotó: Miskolczi János

Debrecennek a kulturális programkínálata egyre sokszínűbb. Ebben az egyház is képviselteti magát?

2011 környékén kezdődött a debreceni adventi eseménysorozat, ahol az adventi vásár mellett évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a vasárnapi, ünnepi gyertyagyújtás alkalmai. Ez ökumenikus alkalom, minden felekezetből érkeznek lelkészek, akik részt vesznek a szervezésében is. Virágvasárnap pedig van egy városi keresztút, ami szintén helyi szervezésű, de megjelenik benne az egyház. Ezeknél az eseményeknél az a cél, hogy ami a templom falai között megvalósul, azt vigyük közelebb az emberekhez, hogy aki egyébként nem jár templomba, az is átélhessen valamit belőle. A Debreceni Református Napoknál is hasonló volt a koncepció: gyere ki pár napra a saját gyülekezetedből, és mutasd meg másoknak is, mi az, ami segíti az életed, amire számíthatsz a mindennapokban!

Református napok Fotó: Miskolczi János

Fotó: Miskolczi János

Erre kitűnő alkalom volt a szabadtéri úrvacsorás istentisztelet.

Az úrvacsorás istentisztelet volt a csúcspontja a Debreceni Református Napoknak. Ezen az alkalmon a megye összes lelkésze szolgált, ki a liturgiában, ki pedig az úrvacsoraosztásban. Csütörtökön a mennybemenetel ünnepével, Fekete Károly püspök nagytemplomi igehirdetésével kezdődött és a konfirmáció vasárnapjával zárult a rendezvényünk. Van egy kedvenc idézetem Lázár Ervintől: „Nagyon sok szeretet, nagyon sok jó cselekedet, nagyon sok hasznos munka át fogja alakítani a világot, a mainál magasabb rendűvé.” A Debreceni Református Napokban is nagyon sok szeretet és jó cselekedet lakozik, amit reményeim szerint éreztek azok, akik részt vettek a programokon.

Református napok Fotó: Miskolczi János

Fotó: Miskolczi János