Fogadom…

A keresztyénség és az újévi fogadalom

Az új év sokak számára jelenti az újrakezdés lehetőségét, esélyt a változtatásra. Az év utolsó napjaiban átgondoljuk, leírjuk fogadalmainkat, és várva várjuk az új esztendőt, amelyben tiszta lappal indulhatunk. Új év, új én – mondogatjuk magunknak egészen addig, amíg bele nem bukunk elhatározásainkba. Az isteni gondoskodásba vetett bizalom mellett megfér-e az újévi fogadalom gondolata?

Új év, új én?

Egy nemzetközi felmérés szerint 2023-ban a népesség több mint fele a testedzésre fordított időn szeretne változtatni, melyet szorosan követ az egészségesebb étrend és a fogyás iránti vágy. Az egészségorientált fogadalmak után a listán a pénzügyi ambíciók szerepelnek, sokan növelnék megtakarításaikat, vagy éppen a munkahelyi karrierjüket építenék a nagyobb anyagi juttatás reményében. A családdal töltött idő is felkerült a listára, közelében sincs azonban az első helyeken szereplő énkép- és pénzorientált ígéreteknek. Sokan szeretnének jobban elszakadni a közösségi médiától is, valamint nemet parancsolni káros szenvedélyeiknek.

Fogadalmak 2023 borítókép (pexels)

Fotó: pexels.com

Egy évet visszaugorva az időben kiderül, hogy tavaly sem volt másképp. A Statista felmérése szerint az Amerikai Egyesült Államokban és Angliában is a testedzés, az étrend és a fogyás hármasa vezette az újévi fogadalmak népszerűségének listáját. Míg testünk épsége a Biblia szerint sem elhanyagolandó – „A ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, amelyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok.” (1Kor 6,19) –, Istennek azonban fontosabb a lelkiségünk: „Hanem gyakorold magadat a kegyességre: mert a test gyakorlásának kevés haszna van; de a kegyesség mindenre hasznos, meglévén benne a jelenvaló és a jövő életnek ígérete.” (1Tim 4,7–8)

„Az igen legyen igen, a nem pedig nem, ami pedig túlmegy ezen, az a gonosztól van.” (Mt 5,37)

A Biblia tanítása felszólít az egyenes beszédre, illetve az elhatározásaink melletti kiállásra. Amennyiben nem átgondolt a fogadalmunk, amelyet az új év kilátásában teljesíteni szeretnénk, úgy inkább lépjünk vissza az elhatározástól. A prédikátor Salamon könyvének 5. fejezetében olvashatjuk: „Jobb, hogy ne fogadj, hogy nem, mint fogadj, és ne teljesítsd be.” (5. vers) Amennyire lehetőség az év kezdete a változásra, úgy lehet lehetőség minden nap, hét vagy hónap. A szokássá vált újévi fogadalomtétel lehet keresztyéni és jó szándékú, ha Isten az első szempont az elhatározásunkban. Tegyük fel magunknak a kérdést: Min szeretné a Jóisten, hogy változtassak? A Szentírás ennek ellenére óva int az esküdözéstől és a jövő gondos tervezésétől. Ahhoz, hogy Isten kezébe tudjuk ajánlani az életünket, bizonyos mértékig el kell engednünk gondosan megtervezett jövőképeinket, és bízni kell az ő akaratában. „Az embernek elméje gondolja meg az ő útját; de az Úr igazgatja annak járását.” (Péld 16,9) Amikor az Úr kezébe ajánljuk az életünket, kétségünk sem férhet hozzá, hogy a neki tetsző úton haladunk. Nem egyszerű a mindennapokban a Jóisten akaratában bízni, újévi fogadalmunk azonban irányulhat akár az isteni gondoskodásba vetett bizalmunkra is.

Fogadalmak 2023 (pexels)

Fotó: pexels.com

Amennyiben feltett szándékunk újévi fogadalmat tenni, úgy gondoljuk jól végig, mit szeretnénk elérni, és az adott elhatározás közelebb visz-e a Jóistenhez! Az új év kezdetén javíthatunk lelki életünkön, tölthetünk több közösségi időt szeretteinkkel, gyülekezetünkben. Megpróbálhatjuk levetkőzni rendszeresen elkövetett bűneinket, ellenállni a rossz beidegződések vágyainak. Fogadalmainkban mindig gondoljuk végig, hogy elhatározásunk Isten vezetése alapján történik-e! Az ígéret, amelyet teszünk, kötelez minket, de amellett, hogy várjuk annak beteljesülését és jutalmát, előbb nekünk kell teljesítenünk annak feltételeit.

„Mikor Istennek fogadást téssz, ne halogasd annak megadását; mert nem gyönyörködik a bolondokban. Amit fogadsz, megteljesítsd!” (Préd 5,4)
Fogadalmak 3. (pexels)

Fotó: pexels.com

Elbukásunk pillanatában a Biblia szigora nehéz súly lehet a lelkiismeretünknek. Mindegy, hogy napok, hetek vagy hónapok után szegjük meg a fogadalmunkat, elkerülhetetlen a csalódás az akaraterőnkben. Miért ne kezdhetnénk azonban újra? Isten látja a hívő ember szívében a bűnbánatot, megbocsájtja a nem teljesített ígéretet. Nekünk pedig nem kell várnunk a jövő évig, hogy újra kezdjük fogadalmunk teljesítését. „Ne félj, mert én veled vagyok; ne csüggedj, mert én vagyok Istened; megerősítelek, sőt megsegítlek, és igazságom jobbjával támogatlak.” (Ézs 41,10)