Fókuszban a misszió

– A legnagyobb eredményünk talán annak a szolgáló közösségnek a létrejötte, amely az évek alatt kialakult a fórum látogatói között, és amelynek tagjai számíthatnak egymásra a szolgálatban, táborok szervezésében, szakmai anyagok elkészítésében, megosztásában – véli Gulyás Dóra, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala ifjúsági osztályának vezetőhelyettese, a Generális Konvent ifjúsági bizottsága egyeztető fórumának egyik szervezője.

Tizennégy éve hívta életre a Zsinati Hivatal ifjúsági osztálya a Generális Konvent ifjúsági bizottsága egyeztető fórumát (Gekib): milyen eredményeket ért el eddig a kezdeményezés?

Öt éve vagyok a Zsinati Hivatal ifjúsági osztályának a munkatársa, és ez a harmadik esztendő, amikor aktívan részt veszek a Gekib megszervezésében. A legnagyobb eredményünk talán annak a szolgáló közösségnek a létrejötte, amely az évek alatt kialakult a fórum látogatói között, és amelynek tagjai számíthatnak egymásra a szolgálatban, táborok szervezésében, szakmai anyagok elkészítésében, megosztásában. A Gekib egyik erőssége, hogy kifejezetten színes csapat, számos szolgálati területről, környezetből érkező lelkipásztorok, teológusok, ifjúsági vezetők, segítők és ifjúsági munkával foglalkozó szakemberek alkotják, akik mind nagyon jók a saját szakterületükön. Kiemelném azt a szakmai fejlődést is, amely évek óta megfigyelhető a fórumon.

Gulyás Dóra

Gulyás Dóra

Fotó: Hirling Bálint

A Gekib mindig egy-egy témát emel ki. Mi határozza meg, hogy mi álljon a találkozó középpontjában?

A korábbi években az aktualitásra helyeztük a hangsúlyt, a jelentkezőktől előzetesen megkérdeztük, ki milyen témát tartana fontosnak, és a válaszok alapján állítottuk össze a találkozó programját. Ezzel együtt most tavasszal a misszió lesz a központi gondolat, erről szólnak majd az áhítatok, az előadások és a beszélgetések. Azért választottuk ezt, mert bár igyekszünk missziós szemlélettel és lelkülettel szolgálni a fiatalok között, el kell ismernünk, hogy vannak hiányosságaink is e területen. Szükségünk van új impulzusokra, információkra. Az előző évekhez képest változás, hogy az októberi imaéjjelünk témája idén az egyházunk tematikus évéhez igazodik, azaz az élő Igéhez, korábban annak központi gondolatát közösen választottuk ki a fórumon.

MI A GEKIB?

A Gekib olyan vezetők hálózata, akik szeretik Istent és értenek a fiatalokhoz. Célja, hogy összefogja és összehangolja a Magyar Református Egyházban folyó ifjúsági munka képviselőit. Tizennégy évvel ezelőtt tartotta első találkozóját a Generális Konvent ifjúsági bizottságának egyeztető fóruma, amelyet az egyház ifjúsági osztályának munkatársai, a már az ifjúsági misszióban tevékenykedő lelkipásztorok, szervezetek vezetői kezdeményezésére hívtak életre azért, hogy összefogja és koordinálja a Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek munkáját. Egy évben két találkozót tartanak. A tavaszi nagyobb volumenű, erre nemcsak a szervezetek vezetőit, hanem a munkatársakat is hívják a lelkipásztorok és a református teológiák képviselői mellett, míg az őszi találkozó inkább a vezetőknek szól. Az idei tavaszi találkozót február 25–28. között tartják a balatonszárszói SDG Konferencia-központban.

Milyen programok várnak a résztvevőkre?

Igyekszünk minél több értékes tartalommal megtölteni a három napot, de figyelünk arra is, hogy legyen lehetőség a szünetekben egymással beszélgetni, kapcsolatokat építeni. Több műfajban váltják egymást az előadások: miniinterjúk, TED-jellegű felszólalások, kerekasztal-beszélgetések. Szeretnénk minél szélesebb palettát bemutatni a Gekibre érkezőknek, így mindenki megtalálja azt a stílust, amelyből a legtöbbet tud épülni, inspirálódni. Idén tavasszal különleges vendégelőadónk is lesz Josh Patty, a Josiah Venture nemzetközi ifjúsági misszió egyik vezetőjének személyében.

Ki lehet-e öregedni a Gekibből?

Nem. Vannak, akik a kezdetek óta részt vesznek az egyeztetésben, és minden évben ugyanolyan lelkesek, de sajnos megéltük azt is, hogy valaki egy-két év után elmaradt, kikopott, mert úgy érezte, ez nem neki való. Az életkor nem lehet kizáró ok, legalábbis nálunk. Kifejezetten örülünk, ha valaki idősebbként van jelen, mert az azt jelenti, hogy több tapasztalata van. A Gekib nem életkorfüggő, ahogy véleményünk szerint az ifjúsági munka sem.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!