Függőség nélkül

A gyerek folyton az okostelefonjával foglalkozik? Semmit sem szeret csinálni, amihez nem kell képernyő? Hisztériás rohamot kap, ha elromlik a telefonja? Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor sürgősen segítségre van szükség. A Netfüggő gyerekek, amelyet Gary Chapman szerzőtársával, Arlene Pellicane-nel közösen írt, már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a digitális eszközökkel együtt jelentek meg a családokban. A képernyőfüggő gyerekek című kötet az azóta eltelt időben tapasztalt változásokra reagálva igyekszik tanácsot adni a techmánia leküzdéséhez. Bár a széles körben ismert film, a Társadalmi dilemma már 2020-ban foglalkozott a közösségi média káros hatásával és annak okaival, bőven van még miről beszélni.

Ha valakinek netán kétségei lennének afelől, hogy a videójátékok és a neten való folyamatos „szörfölés” nagyobb gond az egyszerű időpocsékolásnál, azok klinikai kutatások adatait is megtalálják a kötetben. Noha más módon éri el hatását, a túlzásba vitt videójáték nem kevésbé ártalmas, mint a kábítószerek. Bármily meglepő, a játékosok és a droghasználók agya hasonló elváltozásokat mutat. A megvonás sem egyszerűbb, ám a tapasztalat azt igazolja, hogy van esély a regenerálódásra.

A képernyőidő megszabása és a betartatása nem könnyű feladat. Ennek kapcsán a szerzők több területre is elkalauzolnak, hogy rámutassanak: az internetes zaklatás, a pornográfia, az érzelmi elsivárosodás mennyire könnyen férkőzik be a fiatalok világába. Számos példával és a legjellemzőbb tünetek ismertetésével igyekeznek bemutatni az árulkodó jeleket a gyerekek magatartásában. Ugyanakkor minden fejezetben nagyobb szerepet kapnak a megoldáshoz vezető tanácsok, a nehézségekkel kapcsolatos előremutató ötletek, mint a komor tények taglalása. Chapman nem rejti véka alá aggodalmait, de a szakemberként és gyakorló szülőként szerzett tapasztalatait figyelembe véve mindig a bizakodás hangján szól olvasóihoz. A gyerekek társas készségeinek fejlesztésével foglalkozó részek azoknak a szülőknek – vagy leendő szülőknek –, nagyszülőknek is megszívlelendő javaslatokat kínál, akiknél még nem időszerű a tabletek és telefonok kérdése. A hála, a harag kezelése, a bocsánatkérés és a figyelem összpontosításának elsajátítása mind-mind házi feladat. Olyan nélkülözhetetlen ismeretek ezek, amelyeket szülői minta és folyamatos gyakorlás révén tanulunk. A könyv magától értetődő módon használja azokat a fogalmakat, amelyeket a szerzők a korábbi kötetekben vezettek be, de azok is megkapják a szükséges segítséget, akik itt találkoznak először az öt szeretetnyelvvel.

mediafuggoseg_kepernyo_gyermek_freepik

Fotó: freepik

Úgy tűnhet, egy hisztiző gyerek gyors lecsendesítésére a legjobb módszer az „audiovizuális cumi” előkeresése, de a könnyebb út itt egészen biztosan nem oda vezet, ahová szeretnénk.

A kötet külön fejezetet szentel az egyedülálló szülők és gyermekeik gondjainak. A céltudatosság és következetesség épp itt a legnehezebb, de az érzelmi szükségletek is itt vihetnek a legkönnyebben tévútra. Ha van élethelyzet, amelyben az okoseszközök, a sorozatok, szórakoztató videók fájdalomcsillapítóként használása nagy károkat okozhat, ez bizony az. Az összes fejezetben megjelenő biztatás az olvasás és a sport megszerettetésére az elvált szülőknek különösen is fontos. A jó könyvek, a közös zenélés még mindig a legjobb megoldás a gyerekek szabadidejének eltöltésére.

Mint minden addikciónál, itt is a megelőzés a legfontosabb, azonban már ez is vitákhoz vezethet. A szülők tudják, hogy a szigor a legtöbbször népszerűségvesztéssel jár, de a remélt eredmény mindenképpen megér pár hétnyi ajtócsapkodást.

A szerzők tisztában vannak azzal is, hogy olykor maguk a szülők is rabjai az internetnek, egyszerű és gyakorlatias javaslataik felnőttek „elvonókúrájához” is alkalmazhatók. Igyekeznek tudatosítani mindenkiben, hogy a gyógymód legfontosabb eleme az elszántság és a következetesség. Jól felépített iparággal kell felvennünk a versenyt, ezért amit a szülő hatékony fegyverként bevethet, az a saját szeretetéből fakadó törődése és ideje. A jó példa pedig még mindig az egyik legáldásosabb eszközünk.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!