Hálaadás Osváth Viktorért

Osváth Viktorra, a száz évvel ezelőtt született lelkész-kántorra emlékeznek Kecskeméten szeptember 26-án, vasárnap. A Kecskeméti Vég Mihály Énekkar legendás karnagyának műveit és munkáját zenés istentiszteleten elevenítik fel.

Száz éve született Osváth Viktor lelkipásztor, kántor, zeneszerző, aki az 1948-as református énekeskönyv dallamainak megharmonizálásában, közkinccsé tételében játszott nagy szerepet.

Osváth 1960 és 1981 között szolgált Kecskeméten, amely időszakban országos hírűvé tette a helyi református énekkart. Tanított a Debreceni Református Kollégium által szervezett nyári kántorképző-tanfolyamokon, és a Tahi zenei heteken. Célja az volt, hogy a legkisebb falvakban is tudjanak megharmonizált református énekeket énekelni a kórusok, a református énekkincs mindenkihez eljusson.

Énekeskönyvi dallamfeldolgozásait nagy számban lehet fellelni az Egyházzenei vezérfonal második kötetében.

Osváth Viktor

Osváth Viktor

Fotó: Osváth Zoltán gyűjteményéből

Az egykori lelkész-kántorra szeptember 26-án vasárnap, 18 órakor zenés istentisztelettel emlékeznek a kecskeméti református templomban. Az ünnepi alkalmon a „kibővített” Kecskeméti Vég Mihály Énekkar tagjaihoz a Budapest-Soroksári Református Egyházközség kórusa, az Osváth Viktor Énekkar is csatlakozik; Osváth Viktor műveit fia, Osváth Zoltán is vezényli.