Hálaadó istentisztelet Budahegyvidéken

Kívül-belül átalakított és korszerűsített templomáért tartott hálaadó istentiszteletet a Budapest-Budahegyvidéki Református Egyházközség advent harmadik vasárnapján. A két évig tartó munkálatok során az épület kibővült, új tornyot kapott, így most újragondolt templomtér, átalakított gyülekezeti terem és lelkészi hivatal, korszerű hittantermek, ifjúsági terem, cserkészotthon, egyéb közösségi kiszolgáló terek és lelkészlakások állnak a gyülekezet rendelkezésére.

Az ünnepi alkalmon Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke az 1Pt 2-ből hirdette az Igét, és prédikációjában rámutatott: – A belső épülés a közösség életében nemcsak a vágyat hívta elő, hogy legyünk nagyobbak és talán egy kicsit magasabbak is, egy kicsit hangozzunk is jobban itt a környéken, hanem hogy legyen olyan otthona ennek a gyülekezetnek, amely méltó a lelki építkezéshez. Boldog az a város, boldog az a városrész, boldog az az ország, ahol a kettő párhuzamosan halad: a lelki térfoglalás és az anyagi külső gyarapodás.

Budahegyvidék

Hálaadó istentisztelet Budahegyvidéken

Fotó: Füle Tamás / parokia.hu

Az istentiszteletet Bogárdi Szabó István, a gyülekezet lelkésze folytatta Sámuel próféta örök érvényű üzenetével. – Éppen itt, ezen a hegyen is megsegített minket az Úr. Az ország minden részéről ide telepedő reformátusokat megsegítette itt az Úr. 1932-ben, a gyülekezet megszervezésének első évében három tanár, egy fűszeressegéd, két napszámos, egy orvos, két tisztviselő, egy könyvelő és egy civilsegéd gyermekét keresztelték meg a Márvány utcai iskolában. Még ha a háborúban gránáttalálat érte is az épületet, akkor is és mindmáig megsegített minket az Úr. Sosem kellett a gyülekezetnek az épületet elhagyni, folytonosan szolgálhatott istentiszteleti helyként a két nagy átépítés idején, 1996-ban – negyedszázada –, és most is – idézte fel a templom múltját a volt dunamelléki püspök. – Két év alatt, de nem két évre épült meg ez a templom. Kegyességünk nagy sodrása kocsmából templomot építeni, ez pedig a boldog civilizáció helyes iránya – tette hozzá Bogárdi Szabó István.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntő beszédében kiemelte: amíg templomot kell építeni, mert új gyülekezet alakult, vagy templomot kell bővíteni, mert szűkösek lettek a korábbi falak, addig az ország bizakodva tekinthet a jövőbe.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára felszólalásában elmondta: – Aki szívből épít, az tudja, hogy nem a jutalomért tesszük. Pontosabban egyetlen jutalmunk, hogy tehetjük. Szívből kívánom, legyen ez a gyülekezet, ez a közösség továbbra is építő, építkező.

Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere a gyülekezetnek mondott köszönetet a közösségteremtésért. Hozzátette: – És ha ez még épületekkel is gazdagítja a főutcánkat, a Böszörményi utat, az már csak ajándék.

Végezetül Bogárdi Szabó István püspök kiemelte: az istentisztelet perselypénzével a kárpátaljai nyugdíjas lelkészeket támogatják, akik a szovjet időkben illegálisan, szabadságukat, egzisztenciájukat, életüket is kockáztatva szolgáltak lelkipásztorként, így a jelenlegi Ukrajnában nincs nyugdíjuk. A Budahegyvidéki Református Egyházközség lelkipásztora köszönetet mondott a magyar kormánynak, a gyülekezet vállalkozó és más tagjainak, a határon túli és a magyarországi adományozóknak a templom két évig tartó átfogó felújításához nyújtott támogatásért, és kiemelte, hogy az első adományozók egyike volt a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai Református Egyházközség.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak! Keressék a templomokban és az újságárusoknál!