Hamarosan becsöngetnek

Sok gyerek nagy izgalommal tekint az iskolakezdésre: milyen lesz a tanító néni, a padtárs, a korai kelés, és persze vannak olyanok is, akik még nem várják a becsöngetést. Új tanév kezdődik, mindenkinek új feladatokkal, megpróbáltatásokkal és lehetőségekkel. A Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért díjas Tóth Imre, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatóhelyettese, matematika- és kémiatanára már javában tervezi a tanévet.

A gyerekek még a medencékben hűsölnek vagy a gólyatáborban ismerkednek, a pedagógus számára azonban az augusztus második fele már munkával telik. Mi a teendő ilyenkor?
A tanév előkészítése, amely valójában már májusban elkezdődik. Véglegesítjük a tantárgyfelosztást, pontosítjuk a csoportnévsorokat, elkészítjük az órarendet. A tanév előtti hetekben tartott értekezleteken egyeztetnek a munkaközösségek, szaktanárok, és felkészülnek az új tanév feladataira.

A szünidő végén arról lehet hallani, hogy gondot okoz a tanárhiány. A református tanintézményekben jobb a helyzet?
A nyugdíjba vonuló pedagógusok helyére sokszor valóban nehéz új kollégákat találni, nekem is vannak azonban olyan tanár szakos diákjaim, akiket visszavárunk. Néhány tantárgynak, például a digitális kultúrának nőtt az óraszáma, ezekre és a természettudományos tárgyakra különösen nehéz tanárt találni. A mi gimnáziumunkban jó a helyzet, majdnem minden tantárgyra van kellő szakos ellátottságunk. Nekem ez a huszonötödik tanévem, itt kezdtem dolgozni, és itt teszem a dolgom azóta is egy rendkívül összetartó tantestületben. Ahhoz, hogy a diákjaink megfelelő eredményeket érjenek el az érettségin és a versenyeken, sok pluszmunkát kell befektetni, de amikor ezek beérnek, mindig örülünk egymás sikereinek.

Tóth Imre

Tóth Imre, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatóhelyettese, matematika- és kémiatanára

A Református Tehetséggondozó Alapítvány által létrehozott Talentum szaktárgyi tehetséggondozó programnak ön az egyik szaktanára. Diákjaik a korábbi tanévekben sorra nyerték az országos versenyeket. Ön a tehetségek támogatásáért tavaly megkapta a Bonis Bona díjat.
A tehetségprogram szenzációs lehetőség. Az ország különböző intézményeiből azok a tanulók vesznek részt ebben, akiket kiemelkedően érdekel az egyik tantárgy az alábbiak közül: történelem, biológia, fizika és kémia. Egy tanév négy hétvégéjén olyan tudásra tehetnek szert a diákok, amelyre tanórai keretek között valószínűleg nem adódna lehetőségük. Hatalmas élmény látni, ahogy egy-egy tanuló felnő, amikor már én kapok tőlük jó ötleteket, például, hogy miként lehetne egyszerűbben megoldani egy-egy feladatot. Az elmúlt években több rangos versenyen sikerült kiváló eredményt elérni, ami az összetartó munkatársaknak, illetve az igazgatónőnek köszönhető, aki ezt a tantestületet koordinálja, és megteremti a lehetőségét, hogy ezeken a megméretéseken el tudjunk indulni. A tehetséggondozás ugyanis sokszor anyagi ráfordítás kérdése is.

Ön a szakórák, valamint a tehetséggondozás mellett a felzárkóztatást is fontosnak tartja. Mikor jut mindemellett idő a családra?
Csodálatos családom van, amely támogat. A feleségem igazi segítőtárs, rendkívül ügyesen logisztikázza három gyermekünket azokon a hétvégéken, amikor elfoglaltságaim miatt nem tudok velük lenni. Nyáron sikerült sok időt együtt tölteni, nagyon jó volt. Így az elkövetkező hetekben elkezdjük szinkronizálni a következő év programjait.

Így, szeptember elején sok tanár boldog új évet kíván egymásnak. Ön boldogan kezdi el?
Ha mindannyian úgy fogunk hozzá a tanévhez, hogy boldogan szeretnénk csinálni, akkor sikerülni fog. Egyszer egy tanévkezdő áhítaton hangzott el, hogy rajtam is múlik Isten áldása. Vagyis a mi hozzáállásunk is számít, nekünk öröm-e a munka. Ha valóban a helyünkön vagyunk, a hivatásunk a munkánk, az meg fogja alapozni a boldogságot, és tudjuk, hogy a nehézségeket Isten kegyelmével tudjuk áthidalni.

Az Együtt a tehetségekért – A Református Tehetséggondozó Alapítvány által létrehozott Talentum szaktárgyi tehetséggondozó program olyan református diákok számára jött létre, akik egy adott tárgyból szeretnék elmélyíteni az ismereteiket. Az alapítvány feladatai közé tartozik a tehetséggondozási programok szervezése, a tehetséges diákok felkutatása és a hátrányos helyzetű tehetséges diákok támogatása.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!