Hármas ünnep Arnóton

Húszéves fennállásukért, önálló egyházközséggé válásukért és új óvodájukért adtak hálát az arnóti reformátusok szeptember 19-én, vasárnap délután. Az ünnepi istentiszteleten az Édenkert Református Óvoda avatása mellett beiktatták Rácsok András lelkipásztort.

Tavaly júliusban hagyta jóvá a Borsod-Gömöri Református Egyházmegye, hogy a korábban missziói egyházközségként működő arnóti gyülekezet önállóvá váljon. A közösség tavaly augusztusban választotta meg, a korában missziói lelkészként Arnóton szolgáló Rácsok Andrást, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöki titkárát, hogy továbbra is vezesse a gyülekezetet. A pandémia miatt a lelkipásztor beiktatásának jogi része szűk körben zajlott, a beiktató istentiszteletet ez év szeptemberére időzítették, összekötve a gyülekezet húsz éves fennállását ünneplő alkalommal. Rácsok Andrást szeptember 19-én Szőnyi Tamás esperes iktatta be, az ünnepi istentiszteleten Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának lelkészi elnöke hirdetett igét.

dsc3903-7b1d93b6fb.jpg

Rácsok András

Fotó: Végh Csaba

Az ünnepségen egyben az Édenkert Református Óvodát is átadták, amely szeptember elsején ötven kisgyermek számára nyitotta meg kapuit. A két vegyes csoporttal működő óvoda a felsőzsolcai Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola tagintézményeként kezdte meg működését.

dsc4168-6c01c0f05b.jpg

Az Édenkert Református Óvoda átadása

Fotó: Végh Csaba

Az arnóti reformátusok 2016-ban vásároltak telket gyülekezeti házuk mellett, hogy azon óvodát és bölcsődét építsenek, a projektben azonban csupán az óvoda valósult meg. A 700 négyzetméteres óvodaépület építését a Magyar Állam és a Református Egyház Óvodafejlesztési Projekt támogatásával sikerült megépíteniük. A kétszintes épületben többek között két, 57 négyzetméteres csoportszoba, sószoba, fejlesztőszoba, tornaterem és könyvtár is található. A gyerekek rossz idő esetén fedett terasz alatt, jó időben az Európai Uniós szabályoknak megfelelő óvodaudvaron játszhatnak. Az intézményben négy óvónő és két dajka kezdte meg munkáját a tanév elején.