Harminc év után újul meg a fasori templom

Fokozatosan, de 2023 nyarára teljes egészében megújul a főváros egyik legnagyobb református gyülekezetének otthona, a Budapest-Fasori Református Egyházközség több mint százéves temploma és parókiája. A munka hatalmas, hálát adni pedig minden lépésért van ok. Vasárnap a templomi épületegyüttes külső felújításáért tartottak hálaadó istentiszteletet – számol be a Parókia.hu.

„Ez a templomépület a fasori közösség meghívólevele” – fogalmazott igehirdetésében Balog Zoltán dunamelléki püspök. Kiemelte: azért kell tornyokat építeni a templomoknak, hogy mutassák, hol van Isten. A Zsinat lelkészi elnöke – visszautalva a tanítványokra, akik arról kérdezték Jézust, ki a nagyobb a mennyek országában –, mint mondta, azt kívánja a fasori testvéreknek: ott, köztük is meg lehessen tanulni, hogy a keresztyén út a közösségen át vezet, közösséghez tartozni ugyanis fontosabb, mint kiemelkedni.

FT0_4128.jpg.1440x0_q85.jpg

Balog Zoltán püspök, a Zsinat lelkészi elnöke

Fotó: Füle Tamás / parokia.hu

Bár a templomépület építészeti érték is, a fasoriaknak mégiscsak elsősorban lelki otthonuk. – Erről beszélt Somogyi Péter fasori lelkipásztor, dunamelléki lelkészi főjegyző. Felidézte, hogy adventkor meghívták közösségükbe az épületet felújító kétkezi munkásokat is, hogy ők is megtapasztalhassanak valamennyit ebből a lelki otthonból. A lelkipásztor köszönetet mondott nekik és mindenkinek, aki hozzájárult a megújuláshoz.

Somogyi_Peter.jpg

Somogyi Péter fasori lelkipásztor, dunamelléki lelkészi főjegyző

Fotó: Füle Tamás / parokia.hu

Az alkalmon az e templomban negyven éve megkeresztelt Gulyás Gergely is felszólalt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter más szálon is kötődik a fasori gyülekezethez, hiszen édesapja presbiterként szolgált ott. „Négy nemzedék gyakorolhatta már itt a hitét” – emlékeztetett. Hozzátette: a most véget ért munka sok évtizedes adósságot törleszt a közösség számára.

Gulyas_Gergely.jpg

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter

Fotó: Füle Tamás / parokia.hu

A mostani előtt utoljára harminc éve esett át átfogó felújításon Árkay Aladár építész egyik legkiemelkedőbb alkotása, az 1913-ban befejezett fasori református templom és parókia. A kétezres évekre ezért újabb renoválás vált szükségessé, amihez végül 2019-ben fogtak hozzá.

templomter.jpg

Fotó: Füle Tamás / parokia.hu

Elsőként a három nagy, Róth Miksa-üvegablakot restaurálták, kibővítették a kolumbáriumot, és gondoskodtak a terasz állagvédelméről, majd következtek az elektromos felújítási munkálatok. Azóta pedig új pala is került fel az épületre, megújult a harangtorony csúcsdísze, a teljes homlokzat, rajta például a Zsolnay-épületdíszekkel. Nemcsak a templomtér, hanem a parókia második emeletén lévő lelkészlakás is megszépül, és elkészült egy további lakrész a tetőtérben. Így is van még teendő – a teljes felújítás befejezése 2023 nyarára várható.

Címlapkép: Füle Tamás / Parokia.hu