Helytállni ötvenhatban is

November negyedikén félárbócon lengnek a magyar zászlók: nemzeti gyásznap van, az 1956-os foradalom szovjet leverésére emlékezik az ország. Ezt tesszük mi is: nem hősi halottakat, a megtorlás után maradó összeomló házakat vagy sírhantokat mutatunk meg olvasóinknak, hanem felidézzük egy olyan református életét, aki nem csupán a forradalomban, hanem utána kis falusi prédikátori „száműzetésében” is vállalta hitét és elveit.

Szakács Sára Érték és mérték című filmje tavaly november 4-én debütált az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A dokumentumfilm-rendező Pap László életútját foglalta össze a kezdeti tanulmányoktól indulva, leginkább a katedrán töltött időszakot bemutatva, majd az ötvenhatos helytállást, és a „száműzetés” éveit. Az Érték és mérték című dokumentumfilmben az egykori professzort még ismerők szólalnak meg. A rendező szerint a film nem csupán reformátusok számára tanulságos, az egyházat nem ismerők előtt is példaadó életút bontakozik ki a képernyőn. Az alkotást teljes hosszában tesszük közzé oldalunkon:

Pap László (1908–1983) korának egyik legjelentősebb református tudós professzora, a budapesti teológia dékánja, a második világháború alatt a Nemzetközi Vöröskereszt embermentő munkatársa, a háború utáni egyház egyik újjászervezője. Ő volt a Ráday Gyűjtemény főigazgatója, több nemzetközi szervezet vezetőségi tagja, és rövid ideig magas egyházi tisztségviselő. 1956 októberében a református Megújulási Mozgalom egyik vezetőjévé vált. A megtorlás éveiben minden tisztségét elveszítve a dunántúli szórványban, Murgán vállalta a segédlelkészi szolgálatot, a „száműzetést”, majd néhány év elteltével teljesen kirekesztették az egyház életéből.