Hívogat a református Tiszántúl

Debrecen és a Felső-Tisza-vidék a történelmi reformátusság megannyi örökségkincsét kínálja a látogatóknak. Ezért kezdte el a Tiszántúli Református Egyházkerület a Religio et Patria nevű turisztikai programját. Katona Ilonát, az egyházkerület turisztikai szakértőjét kérdeztük.

turisztika Tiszántúl Katona Ilona Zelenka Attila

Fotó: Zelenka Attila

A nyári kánikula elmúlt, itt a túrázás ideje. Mit kínál a Tiszántúl azoknak, akik belekóstolnának az egyházunkkal összefüggésbe hozható vallási turizmusba?

Év elején kezdődött a Tiszántúli Református Egyházkerület Religio et Patria, Szabadság – Hitvallás – Alkotás elnevezésű turisztikai programja. Három csomópontja van, az első neve: Debrecen, a reformáció városa. A magyar kálvinizmus epicentrumának is nevezhető nagyváros nevezetes helyeit bejárva katartikusan szembesülhetünk az ottani pazar református örökséggel, annak kulturális, művészeti, teológiai-szellemi értelmében egyaránt. A másik végigjárandó nagy túraútvonal elnevezése: A koronás fejedelem útján – Bocskai nyomában. Ez Bocskai István, a magyar reformátusság legnagyobb uralkodójának lényeges emlékhelyeit kínálja, különös tekintettel a protestáns vallásszabadság kivívásában játszott meghatározó szerepére. A harmadik, az Irodalomtörténeti emlékhelyek Szatmárban nevű túraútvonal a magyar művelődésben fontos szerepet betöltő szatmári tájra kalauzol el, ahol neves alkotók egész sorának van emlékhelye Sylvester Jánostól Kölcsey Ferencen át Móricz Zsigmondig.

Mondhatni, hogy a látogatók a program által többet kapnak, mint a korábbi évtizedekben?

Feltétlenül. Mindenekelőtt azért, mert 2017–2023 között nagyarányú pályázati projekt zajlott le a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) Orando et laborando címmel. A pályázati konzorcium vezetője az egyházkerület volt, de számos érintett egyházközség közreműködött tagként a megvalósításban. Ez a másfél milliárdos fejlesztési projekt hat erősen református színezetű és történelmi örökségű helyszínre vonatkozott. Ezek közül három debreceni – a Kistemplom, a Verestemplom és az egyetemi templom –, a másik három pedig Kismarja, Szatmárcseke és Létavértes református temploma. Mind a hatot kívül-belül felújították, méghozzá látogatóbarát módon. A projektben fejlesztett hat örökséghelyszínt – ez is idei fejlemény – egyházkerületünk bekapcsolta a már említett nagy turisztikai programjába, hogy annak többi elemével egymást erősítsék, és a turisták még több helyre eljussanak.

Mit jelent itt az, hogy látogatóbarát?

Például azt, hogy a Kistemplom tornyát a túra részeként belülről meg lehet mászni. Vagy hogy a Verestemplomban fényjáték fogadja a látogatókat… A cél ezzel is az, hogy ne csak a vallásukat gyakorlók, hanem a kívülállók számára is vonzó célpont legyen egy-egy szakrális helyszín.

Beleértve a kerékpáros túrázókat?

Hogyne. A túrakerékpározók is pihenőket tartanak időközönként; a legjobb, amikor a megpihenés szellemi feltöltődést is hoz. Egyházkerületünk jó ideje szoros kapcsolatban áll a Középkori Templomok Útja Egyesülettel, amely kerékpáros örökségtúrákat is szervez a Felső-Tisza-vidék egyes útvonalain. Össze kell fognunk minden lehetséges partnerrel, össze kell kötni a túraútvonalakat – a miénket például az Év Kerékpártúra-útvonalával, a Beregi Körrel. Bevált a fiataloknak szóló debreceni városfelfedező-kincskereső játékunk is, továbbá olyan közös belépőjegyet bocsátottunk ki, amellyel több helyszínt fölkereshetnek a látogatók.

Feltételezhető, hogy a Religio et Patria program első fél éve alatt máris élénkült az érdeklődés?

Annyi bizonyos, az említett Ginop-programbeli fejlesztések után csak a hat fejlesztett örökséghelyszínen harminchatezer látogatót fogadhattunk januártól. Tehát jól állunk azzal a kötelező vállalásunkkal, hogy 2024 végére negyvenkétezres legyen a látogatószám… Aki vallási turizmus céljával fölkeresi a református Tiszántúlt, nem csalódik.

Az örökségtúrákról, a programokról és a református szálláshelyekről az egyházkerület honlapján (ttre.hu) és az Európa Rádió applikációján keresztül bővebben is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!