Hogyan óvhatjuk meg társadalmunk magját, a családot? (videó)

Az ember sokkal több annál, mint amennyi látszik belőle, mégis abba az irányba halad a világ, hogy külsőségek alapján bélyegezzük meg egymást. Mindeközben a függőségek is sorra ejtik rabul a kapaszkodót keresőket, és már a nemi szerepek is megkérdőjeleződnek. Leginkább a társadalom legkisebb egysége, a család van krízisben. Erről is beszélget Krúdy Tamással, a Szent István Intézet vezető kutatójával Molnár Ambrus a Világ/nézet legújabb adásában.

A társadalmak a házasságot mindig is a legvédendőbb intézménynek közé sorolták, mert ez jelentette a jövőt. A család fogalma korábban egyértelmű volt, mára viszont az a definíció kezd előtérbe kerülni, amely szerint a család egymással valamilyen rokoni, szeretetkapcsolatban élők közössége, és egyre inkább az érzelmi alapra helyeződik a hangsúly.

A szakember szerint a hagyományos család fogalmának újraírása az Istentől való elszakadáshoz vezethető vissza. Krúdy Tamás utalt II. János Pál pápa gondolatára, amely szerint az a társadalom, amely elfeledkezik Istenről, az nem lesz képes megérteni, hogy mi az ember. A jövő egyik nagy kérdése, hogy a család mint intézmény képes lesz-e ellenállni az új hullámoknak. Krúdy Tamás szerint a megoldás a kultúránk megkeresztelése lenne. Vissza kell adni az ember méltóságát, amely abból fakad, hogy Isten gyermekei vagyunk.

A beszélgetésben szó esik a biblikus világképről, a férfi és női szerepekről, identitásról is.

A teljes adást itt nézhetik meg: