Hogyan tudok segíteni?

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) az orosz–ukrán háború kirobbanása óta határon innen és túl is segít a bajba jutottaknak. Számos gyülekezeti közösség döntött úgy, támogatást nyújt a szeretetszolgálat segítségével vagy egyenesen testvérgyülekezetének, általa ismert közösségeknek. Mindezeken kívül sokunkban felmerül: személyesen hogyan tudnánk segíteni a bajban? Írásunkban a segítségnyújtás lehetőségeit gyűjtöttük össze.

Tárgyi vagy lakhatási felajánlás

Az MRSZ elsősorban tartós élelmiszer felajánlását várja, amelyet kizárólag a központi raktáraiban tud fogadni, azonban kérik, az adományok leadása előtt a szándékot jelezzék a karpataljaert@jobbadni.hu e-mail címre.

A központi raktárak elérhetőségei:

Budapest: 1151 Budapest, Harsányi Kálmán utca 83.
Debrecen-Ebes: 4211 Ebes, Hrsz. 625/31.
a határhoz közel, Gelénes: 4935 Gelénes, Kossuth Lajos út 20.

Szintén a fenti e-mail címre (karpataljaert@jobbadni.hu) várják azoknak a felajánlásait, akik otthonukba fogadnának egy-egy embert vagy családot. Akik a személyszállításban segítenének, szintén a munkatársak által éjjel-nappal figyelt e-mail címen jelentkezhetnek.

Az MRSZ és a Magyarországi Református Egyház saját szálláshelyei is üzemelnek, azonban az egyre több menekült miatt nagy segítség, ha valaki szálláshelyet ajánl fel.

Az MRSZ munkatársai Záhonyban és a Nyugati pályaudvaron is helyt állnak, azonban kérik, a tárgyi adományokat előzetes bejelentkezés után, mindenképpen a raktárakban adják le a felajánlók!

Reggel 8 és éjjel 1 óra között hívható az MRSZ zöldszáma is (+36 80 296844), amelyen mind a menedékkérők, mind az adományozók jelentkezhetnek, érdeklődhetnek.

Záhony határ kisfiú

A záhonyi határnál megpihenő kisfiú

Fotó: Kalocsai Richárd

Anyagi segítség

A Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját felajánlásokkal is támogathatják. A 1358-as adományvonal felhívásával vagy SMS-küldéssel 500 Ft-tal támogathatják a szeretetszolgálat jelenlegi munkáját. De banki átutalással is segíthetik a határon túlra eljuttatott adományok összegyűjtését, a menekültek fogadását, elszállásolását.

Azok, akik közvetlen utalással segítenének, a CIB Banknál vezetett folyószámlára küldhetnek felajánlást: CIB 10702019-85008898-51100005. A közlemény rovatba kérik beírni: Nemzeti Összefogás.

Külföldről érkező adomány esetén az alábbi bankszámlaszámra várjuk a felajánlásokat: HU67 1070 2019 8500 8898 5110 0005, Bank neve: CIB BANK LTD.

SWIFT kód: CIBHHUHBXXX, Bank címe: 1027 Budapest, Medve u. 4–14.

A felajánlások mértékét és módját online is követhetik a www.adomany.jobbadni.hu oldal útján.

Számos egyházközség önálló akciókat hirdet, hiszen sokan ápolnak testvérgyülekezeti kapcsolatot kárpátaljai közösségekkel, többen pedig imaköröket szerveznek, hogy együtt könyörögjenek a bajban lévőkért. Ha a fentieken kívül is segítene, keresse meg lelkipásztorát!

Önkéntesség

Az MRSZ csütörtöki felhívására több mint ezerötszázan jelentkeztek, ezért jelenleg önkéntesekre nincs szükség – mondta el lapunknak Dobis-Lucski Zsófia, az MRSZ kommunikációs referense. Jelenleg leginkább szállásfelajánlásokkal, anyagi és tárgyi adományokkal segíthetik a szervezet munkáját.

Az imádság is legalább olyan fontos

Reformátusként valljuk, az imádság nagy segítség a bajban: létfenntartó erő ugyanúgy az imádkozónak, mint annak, akiért könyörgünk.

– A legfontosabb most az imádság azért, hogy ne legyen háború – mondta múlt héten portálunknak a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke. – A béke számunkra a legdrágább kincs. Azt érezzük, hogy jóra fordíthatja az Isten a sorsunkat, de felé kell fordulnunk, nélküle ez nem fog menni – fogalmazott Zán Fábián Sándor.

Reformátusként hisszük, hogy bármikor, bárhol a saját szavainkkal könyöröghetünk Istenhez, elmondhatjuk, mitől félünk, mi az, ami aggaszt bennünket. Ugyanakkor, ha nem tudjuk, hogyan fordulhatnánk most Isten felé, segítség lehet az alábbi két imádság:

Békesség Fejedelme, Jézus Krisztus!

Köszönjük, hogy te a saját békességedet ígérted a tieidnek. Szeretnénk elkérni ezt a békességet ismét, hiszen olyan kevés béke van körülöttünk, és olyan sok félelem, aggódás van rajtunk, Urunk.
Könyörgünk a háború befejezéséért, azokért, akik a bőrükön érezték a támadások iszonyatát. Kérünk, rendeld ki a háborús menekültek helyét és biztonságát! Könyörgünk a katonáinkért, akik parancsra mozdulnak, kérünk, adj nekik bátorságot az önvédelemre. De Urunk, fogd le az öldöklő kezeket, és ébressz lelkiismeretet a vezetőkben! Könyörgünk a politikusokért, adj nekik belátást, hogy a békét keressék, és ne vigyék még nagyobb veszedelembe a rájuk bízott országot. Könyörgünk azokért, akik félelemmel telve átlépték a határt, de még mindig félnek, féltik az ittenieket. Adj békességet az ő szívükbe is, Urunk! Hálát adunk azokért, akik befogadják és segítik őket. Könyörgünk a Kárpátalján lévőkért, ukránokért és magyarokért egyaránt, őrizz meg minket a harcok között, Urunk!
Köszönjük, hogy Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség! Kérünk, alázd meg a gőgöseket, fegyverezd le a vérontókat, adj békét országba, családba és gyülekezetbe egyaránt!
De ha nem tennéd is Uram, mi csak Téged imádunk, mindhalálig. Legyen meg a Te akaratod.
Ámen.

(Forrás: Laskoti Zoltán, teso.blog)