Hova visz a lábad?

A fizikai út egy belső lelki utat segíthet bejárni azoknak, akik részt vesznek a Zarándokúton Istennel, önmagunkkal elnevezésű lelki alkalmon. A háromnapos elvonulást a Magyarországi Református Egyház Oktatási Szolgálata elősorban hitoktatóinak szervezi. A részletekről Lenkeyné Teleki Mária lelkipásztort, az oktatási szolgálat hittanoktatási osztályának vezetőjét kérdeztük.

Mi inspirálta e nem hétköznapi református program szervezésére?

A hittanoktatói hivatás sokféle gyülekezeti, iskolai közegben zajlik. A szolgálattevők gyakran nem tartoznak tantestületekhez, és különböző helyeken végzik munkájukat, kevés a kollégákkal találkozási lehetőséget nyújtó program. Az oktatási szolgálat az idei tanévtől pasztorációs (lelkigondozói) feladatkörrel bővült – négy különböző lelki alkalmat kínálunk a hitoktatóknak. Ezek egyike a zarándoklat, amely a reformátusok között nem megszokott, pedig az út és az úton lét a mi lelkiségünkben is meghatározó fogalmak.

seb8356-43dd6aef1f

„...mi Isten üzenetét hangosítjuk fel, talán nekünk nehezebb emiatt csendben lennünk, meghallanunk önmagunkat, a másikat és az Urat”

Fotó: Sebestyén László

A zarándoklat hogyan segíti a katekéták munkáját?

Nem a zarándoklat segíti, hanem ha az úton lét folyamán találkoznak, és minőségi időt töltenek önmagukkal, Istennel és egymással. Kilépnek a mindennapok zsongásából, forgatagából a teremtett világ sokszínűségébe. Aki igényli, lelkigondozó segítségét kérheti istenkapcsolatának elakadásában. Olyan helyszínt választottunk, ahol a teremtett környezet lehetőséget nyújt az elcsendesedésre, a befelé és Istenre figyelésre. Hittanoktatóként sokat kell beszélnünk, mi Isten üzenetét hangosítjuk fel, talán nekünk nehezebb emiatt csendben lennünk, meghallanunk önmagunkat, a másikat és az Urat. Az Életrendezés Háza Püspökszentlászlón – a Zengő hegy völgyében, a Kelet-Mecsekben – kipróbált lelkigyakorlatos helyszín, ahol korábban számos alkalommal tartottak református cursillót (háromnapos, intenzív, bentlakásos tanfolyamot).

Milyen visszajelzéseket kaptak a meghirdetett programra?

A hittanoktatók számára a zarándoklat újszerű lelki alkalom, a többség korábban nem vett részt hasonlón. Némelyek kíváncsisággal, várakozással tekintenek elébe, akadnak azonban, akikben némi ellenállást vált ki. A meghirdetett programjaink ezért is sokszínűek, hogy a hittanoktatók az egyéniségüknek megfelelőt választhassanak.

A zarándoklat szakmai vezetői, Katona Viktor és Katona-Hegedűs Anna lelkész-lelkigondozók milyen programmal készülnek?

A házaspár éveken át szervezett és vezetett zarándoklatot fiataloknak. A háromnapos elvonulásban az elsőnek a testi-lelki megérkezés a lényege. A másodikon a résztvevők fizikailag is zarándokolnak a Kelet-Mecsekben, a megtett tizenöt-húsz kilométer a program gerince, ehhez kapcsolódnak az áhítatok, kiscsoportos és lelkigyakorlatok. A harmadik nap délelőttjén reflektálunk a mögöttünk lévőkre, lelkileg is lezárjuk a zarándoklatot, majd hazaindulunk. Ahogy a lelkész házaspár a programról fogalmazott – Isten népe úton van: Ábrahám és az ősatyák elindultak, a nép a pusztában vándorolt, az ünnepekre Jeruzsálembe mentek. Maga Jézus is bejárta a falvakat és városokat. Az út életünk és hitünk jelképe: életút, a hit útja, Istennel járni. A zarándoklat lehetőséget teremt arra, hogy testünk és lelkünk együtt mozduljon, Isten ösvényei a szívünkben és a lábunk alatt is kirajzolódjanak. Zarándoklat az egész életünk. Az ember homo viator, úton lévő. Reformátusokként nem egy szent hely meglátogatása a célunk, hanem az Istennek szánt idő, az útra kelés és úton lét megélése, a természet és a társak közelségében keresni őt.

Zarándokúton Istennel, önmagunkkal

Helyszín és időpont: Püspökszentlászló, Életrendezés Háza, július 13–15-én, szombaton 14 órától hétfőn 15 óráig. A szervező és a vezetők szerint a zarándoklat elsősorban a lelki élet ápolására ad lehetőséget. Felüdülésre, inspirációra, közösségi életre. A zarándoklatra várják az MRE Oktatási Szolgálata valamennyi munkavállalóját és megbízott hittanoktatóját, továbbá a református intézményekben szolgálókat.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!