Húsvét előtt

Az ünnep kapcsán körlevélben fordult valamennyi gyülekezethez és intézményhez az MRE Elnöksége, egyúttal az egyház közösség előtt álló feladatokról is tájékoztatást adva. Így az MRE valamennyi gyülekezetéhez megismerheti a Jövőkép-bizottság munkáját, az állami iskolákban bevezetendő hit- és erkölcstanoktatással kapcsolatos fejleményeket, így is bekapcsolódhat a Szeretethíd előkészületeibe, valamint megismerheti az idei Csillagpont, a 2013-as egyszázalékos kampány plakátjait.
„A feltámadt Jézus, ezt a diadalt és dicsőséget nem viszi magával a mennybe, új szövetségként felajánlja a tanítványoknak. Az Isten munkája által megszülető „új örömbe" vetett hit itt marad ebben a világban. Ti vagytok erre a tanúk – mondja Jézus.  Isten úgy döntött, hogy a feltámadt Krisztus igazságát és dicsőségét általunk hirdeti ebben a világban. Tanúságtevői, tanúi, Kálvin szavaival, munkatársai lehetünk az Ő kegyelmének. Tanú vagy. Keresztyén voltunk azonos tanú voltunkkal" – fogalmaz a Magyarországi Református Egyház Elnökségének húsvéti körlevele (a körlevél teljes szövege elérhető innen), amely az ünnep előtt eljut valamennyi gyülekezethez és az egyházi intézményekbe. Az idei húsvét igei mottója ez lett: „Ti vagytok erre a tanúk" (Lk 24,48)

Az ünnepi üzenet mellett azonban több, az MRE életét a közeljövőben is érintő eseményre, fejleményre is felhívta a figyelmet az Elnökség levele.

„Amikor kézbe veszitek ezt a füzetet, arra kérlek benneteket, hogy rendhagyó módon, 'lentről, fölfelé' olvassátok. Nem a sorkövetésre gondolok, hanem a lelkületre, a hozzáállásra" – ezek az Egyházi Jövőkép Bizottság elnökének sorai. Harmathy András annak kapcsán szólította meg a gyülekezeteket, hogy az általa vezetett testület egy füzetet állított össze, amely nem egy „szabályrendelet", aminek engedelmeskedni kell, hanem egy segédeszköz, ami által a gyülekezetek – az ország összes református gyülekezete egyszerre – ráébredhetnek saját szerepükre és küldetésükre. Az EJB teljes levele letölthető a jobb sávból.

Az Elnökség levelében a Magyar Református Szeretetszolgálat is megszólította a gyülekezeteket annak kapcsán, hogy 2013. május 24-25-én immár ötödik alkalommal rendezi meg a Szeretethíd – Kárpát-medencei református önkéntes napokat. "2011-ben, az Önkéntesség Európai Évében a Szeretethíd több mint tízezer önkéntest mozgatott meg, ez a szám 2012-ben már tizenegyezer fölé emelkedett. „Bizakodunk, hogy az idei évben még több önkéntest tudunk megmozgatni kétnapos önkéntes akciónkkal. Az Alkotmányozó Zsinat évfordulóján mozduljon újra együtt a magyar reformátusság!" – olvashatóak Pál Sándor szavai. (A MRSZ kuratóriumi elnökének levele elérhető a cikk melletti jobb hasábból.)

A zsinati elnökség emellett egy-egy plakáttal hívja fel a gyülekezetek figyelmét az állami általános iskolák első és ötödik osztályában szeptembertől választható református hit- és erkölcstanoktatásra, a júliusban megrendezendő Csillagpont ifjúsági találkozóra, valamint egyházunk idei egyszázalékos kampányára.

MRE Kommunikációs Szolgálat