Idén is sok református programmal készül az RKK

Már olvashatják a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány (RKK) 2023-as eseménynaptárát, amelyben tíz olyan rendezvényt találnak, amit érdemes lehet felírni a naptárba.

Szólj be a Papnak - Mihaszna Egyház - 2022. szeptember 05. Grund Fotó: Bazánth Ivola

Szólj be a papnak! rendezvény 2022. szeptember 5-én a Grundon, ahol arról beszélgettek, mi haszna az egyháznak

Fotó: Bazánth Ivola

A programok sora február elején kezdődik a Szólj be a papnak! rendezvénysorozat első 2023-as alkalmával, ahol újabb témáról kérdezhetik szemtől szemben a papokat, lelkészeket.

Március 3–5. között a borok szerelmeseinek jelent kihagyhatatlan hétvégét a Kárpát-medencei református szőlészek és borászok fóruma (Borum). Az évről évre más településen megtartott vándorrendezvény idén Horvátországba látogat el, ahol a drávaszögi Csúza lesz a központi helyszín. A református borászok ide legjobb boraikat hozzák el, hiszen a nyertes ital méltán viselheti majd egy évig a Magyarországi Református Egyház bora címet, míg a kistermelők a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány bora címért versenyezhetnek.

Folytatódnak a zenés beszélgetések Karasszon Eszterrel, az első alkalom tavasszal várható, pontos időpontot később közölnek a szervezők. A programról a csellóművész egy interjúban úgy fogalmazott, hogy „ezek az alkalmak nem koncertek, hanem valódi beszélgetések, ahol együtt vagyunk, bemutatjuk a hangszereket és a műveket, melyekkel kapcsolatban bárki felteheti a kérdéseit”. Az alkalmakon bárki részt vehet, a szervezők célja, hogy minél többen ismerhessék meg kötetlenül hazánk legjobb komolyzenei előadóit és az általuk teremtett inspiráló légkört.

szárszó 2022

A Reformátusok Szárszói Konferenciája iránt tavaly is nagy volt az érdeklődés

Fotó: reformatus.hu

Már tizennyolcadik alkalommal rendezik meg májusban a Református Zenei Fesztivált a budapesti belváros népszerű egyházi és világi találkozópontjain, a Kálvin téri templomban, a Ráday utcában és a Bakáts téren. A fáklyás, énekes és fúvószenés vonuláson minden évben több száz ember vesz részt. A rendezvény csúcsa a kórustalálkozó és gálakoncert lesz, amely egyben a hazai református zeneművészet egyik legfontosabb seregszemléje.

Ha nyár, akkor Csillagpont. Idén sem lesz ez másként, de most az elmúlt években megszokott debreceni helyszín helyett Zánkára, a Balaton mellé költözik az ifjúsági találkozó, ahova a szervezők várják a református, keresztyén fiatalokat.

Még a nyár vége előtt, augusztusban tartják a Reformátusok Szárszói Konferenciáját. Szárszó régről hozott öröksége a református értelmiség párbeszéde, amely nem pusztán elemzője, de alakítója is egyházunknak és a hazai közéletnek. Idén ismét fontos témát boncolgatnak majd a rendezvényen: a lelkipásztori hivatás évéhez kapcsolódóan szó lesz majd az egyházi szolgálatról, az utánpótlás szerepéről és a népszámlálási adatokról is.

művészeti iskolák találkozója 2022

A Református Művészeti Iskolák Találkozóját 2022-ben először rendezték meg először

Fotó: reformatus.hu

Egy héttel a szárszói esemény után, augusztus 19-én Budapesten protestáns hálaadó istentisztelet lesz az államalapítás ünnepéhez kapcsolódva.

Őszre is szervez programokat az RKK, a tavaly először megrendezett Református Művészeti Iskolák Találkozója idén októberben is visszatér, hogy a földrajzilag egymástól távol eső intézmények megismerhessék egymás művészeti tevékenységét, a gyermekek közösen zenélhessenek, tanulhassanak egymástól, a pedagógusok pedig megoszthassák egymással tapasztalataikat.

Még nem rögzített őszi időpontban tartják majd a Református ízek találkozóját, amelynek célja, hogy összekösse a Kárpát-medencében élő református élelmiszer-termelőket és a minőségi élelmiszerre vágyó vásárlókat, miközben együtt ismerkednek meg a házigazda régióval és az ottani gyülekezetekkel.

Az ősz végén pedig ismét úrvacsorás istentisztelettel adnak hálát az év terményeiért, élelmiszereiért. Hiszen az, amit elérünk, egyszerre Isten ajándéka és az ember munkájának gyümölcse. A program szervezője az Agrárminisztérium, a Magyarországi Református Egyház és az RKK.

A naptárat ide kattintva érhetik el az RKK oldalán.