Igehirdetés a ma emberének

Világ/nézet ajánló

A lelkipásztorok hétről-hétre közvetítik Isten Igéjét a szószékről, arról viszont keveset tudni, hogyan készülnek ezek az igehirdetések. Literáty Zoltán a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának dékánja volt a Világ/nézet vendége, aki szerint Isten Igéjének tanításához a legnagyobb segítség az imádság.

Kétezer éves folyamat az, hogy Krisztus feltámadásának az örömhírét és ennek minden következményét Isten Igéjének egy szakaszából újra és újra meghirdetjük. Ahogy Jézus Krisztusnak, úgy a mai prófétáknak is ez az egyik legfőbb feladata – véli Literáty Zoltán. Véleménye szerint nem csak a lelkészekre bízta rá Isten a prédikációt, az Ige hirdetésére az egész keresztyénséget meghívta. Molnár Ambrus beszélgetőtársa egyetértett a műsorvezető összegzésével, hogy az igehirdetés nemcsak a szószékről intézett teológiai gondolatokat jelenti, hanem életünk minden területére kiterjed, egyfajta életmódbeli hozzáállás.

Az igehirdetésnek a szolgálati lehetősége olyan széles, mint maga a keresztyén egyház. Mint az életünk – emelte ki az oktató. Literáty Zoltán elmesélte, hogy ifjúkorában maga is részt vett olyan istentiszteleteken, ahol ugyanarra a sémára felfűzött prédikációkat hallott, amelyek idővel unalmassá váltak számára. Éppen ezért úgy gondolja, ki kell használni Isten kreativitását az igehirdetésben. Mert Isten kreatív, és találékonyságát tulajdonképpen nekünk ajándékozza, amikor meghív bennünket, hogy erről beszéljünk. Fontos, hogy aktualitása legyen a prédikációnak, az egyes ember jelenkori problémáiból induljon ki, és onnan vezessen vissza a forráshoz – hangsúlyozta az egyetemi oktató. Mi a prédikáció célja? Mennyire illik műfaja a mai világunkhoz? Hogyan tudnak részt venni az igeszolgálatban a gyülekezeti tagok? Ezekre a kérdésekre is hallhatnak válaszokat a Világ/nézet e heti adásában.

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.