Így kerülhetsz közelebb tíz perc alatt a bibliai történethez

Instant megoldásokkal természetesen senki sem szolgálhat, de a cím erősen marketingszagú megállapítása mégsem hazugság. A Bible Project nevű kezdeményezés rövid videókkal segít abban, hogy egységében lássuk a Szentírást, amelynek a középpontjában Jézus áll. Ezért mondhatjuk egyes számban, hogy „bibliai történet”, hiszen az összes könyv Krisztus váltsághalálára és feltámadására mutat.

bible_project_borító_you_tube

Fotó: YouTube

A bibliaolvasásnak sokféleképpen kezdhetünk neki, és annak függvényében is válogathatunk, hogy mi foglalkoztat éppen bennünket. Fontos látni azonban, hogy másként olvassuk például a Zsoltárok könyvét – nem egészben, sokkal inkább egy-egy zsoltárt egy másik igerész mellé –, mint az evangéliumokat vagy a prófétai könyveket. Utóbbiak kapcsán például nagy szükségünk lehet a történelmi háttér ismeretére, de a páli levelek is feladhatják a leckét, ha nem tudjuk, milyen céllal írt egy-egy gyülekezetnek az apostol, mi történt azon a vidéken, amiért a tanácsaira kifejezetten szükség volt.

Legutóbbi cikkünkben az induktív bibliaolvasás módszerét mutattuk be, amelynek segítségével úgy mélyülhetünk el egy adott szakaszban, hogy igyekszünk megszabadítani magunkat az előismereteinktől, hogy a szövegre és a saját benyomásainkra hagyatkozzunk. Adódhat azonban olyan eset, amikor kifejezetten szükségesnek érezzük, hogy tudjuk, mikor történtek az adott események, és mi a kontextus. Esetleg belevágtunk egy könyvbe, de nem igazán tudjuk elhelyezni az eseményeket. Ilyenkor elolvashatunk különböző kommentárokat, igemagyarázatokat, de hasonló segítséget nyújthat a Bible Project is.

Mi a Bible Project célja?

A Bible Project egy nonprofit, közösségi finanszírozású szervezet, amely ingyenes bibliai témájú videókat, podcasteket, blogbejegyzéseket és oktatási tartalmakat készít, hogy a Biblia történetét – hiszen egy koherens egészről beszélhetünk, amely Krisztushoz vezet – szerte a világban minél több ember számára elérhetővé tegye – olvasható az oldalukon.

A készítők vallják, hogy az ősi könyvek sokszínű gyűjteménye modern világunkban is releváns bölcsességet és isteni igazságot tartalmaz. Munkájuk során engedik, hogy a bibliai történet önmagáért beszéljen, hiszen az képes egyéneket és egész közösségeket is átformálni.

Törekednek továbbá arra, hogy ne csak a könnyen emészthető szakaszokkal, könyvekkel foglalkozzanak, és ne inspiráló idézetek gyűjteményeként vagy a mennyből közénk pottyant isteni használati útmutatóként mutassák be a Szentírást.

Audiovizuális és írott tartalmaikkal is segíteni szeretnének abban, hogy az emberek számára megközelíthető, megnyerő és átalakító módon jelenjen meg a Biblia. Ezt úgy igyekeznek megtenni, hogy bemutatják a Szentírás irodalmi műfajait, valamint a bibliai témákat az elejétől a végéig próbálják nyomon követni, tehát teljességében bemutatni. Fontos kiemelni, hogy nem egy adott hagyomány vagy felekezet álláspontját képviselik, hanem olyan tartalmakat készítenek, amelyek segítségével a Bibliát állítják a középpontba úgy, hogy az egységes üzenetre helyezik a hangsúlyt.

Kezdetek

Két barát, az amerikai Timothy Mackie és Jonathan Collins szerettek volna segítséget nyújtani a hívőknek és a keresőknek egyaránt a Szentírás megértésében. Keresték a módját, hogy a komplex bibliai témákat miként tehetnék könnyen érthetővé úgy, hogy azok megőrizzék mélységüket és tartalmukat. Végül Tim szerteágazó bibliai ismereteiből és Jonathan vizuális történetmesélés iránti szenvedélyéből született meg 2014-ben a Bible Project első két kisfilmje, amelyeket ingyenesen elérhetővé tettek többek között a YouTube-on is.

Mostanra több száz videójuk elérhető az interneten, és 3,44 millió feliratkozójuk van. A közönségük nem korlátozódik a „digitális bennszülöttekre”, a 18 és 45 év közöttiek körében egyenletesen oszlanak meg a követőik.

Milyen típusú tartalmakat készítenek?

A videóik között találunk egyes bibliai könyveket bemutató, átfogó anyagokat, valamint jelentősebb témákra fókuszáló, azokat feldolgozó tartalmakat is. Utóbbiak közé tartozik például a Szentlélekkel, a szentséggel általánosságban vagy a mennyel és földdel foglalkozó kisfilmjük.

bible_project_teremtés2_you_tube

Fotó: YouTube

Magyarul is elérhetők a tartalmaik?

Bár az angol nyelvű, eredeti csatornán több anyag található, magyarul is elérhető a Bible Project. A magyar nyelvű verzió elkészítését Székely Pál Domokos menedzselte, aki teológusként talált rá a csatornára. Tanulmányai során kamatoztatni tudta a videókban összegzett tudást, amelyek madártávlatból mutatják be mindazt, amit a teológián részletekbe menően tanultak. Ebből is látszik, hogy a tartalmak teológiai értelemben is alaposak, átgondoltak. Emellett Székely Pál Domokos ifivezetőként is felhasználta a segédanyagokat, hiszen a Bible Project csapata bibliatanulmányozást segítő kérdéseket is készített a tematikus kisfilmek mellé. Először egy barátjával kezdte el feliratozni a videókat, mígnem a készítők jelezték nekik, hogy támogatnák a szinkronizálást. Ezt követően szerződést kötöttek, és belevágtak a munkába, amelyhez azóta többen is csatlakoztak. A cél ugyanaz maradt: összefüggéseiben, kerek egészként bemutatni a Szentírást, amelyet általában részenként olvasunk – nyilatkozta Székely Pál Domokos a parokia.hu-nak.

bible_project_kereszt_sou_tube

A kisfilmek erőssége, hogy vizuálisan rendkívül igényesek, könnyen magukkal ragadják a nézőt. Időtartalmuk nem hosszú, így a rövidebb fókuszáláshoz szokott korosztályoknak is könnyen fogyaszthatók. A Bible Project videóit látva hamar azon vehetjük észre magunkat, hogy lelkesen vágunk bele számunkra addig ismeretlen, akár ijesztőnek ható ószövetségi könyvek olvasásába is.