Így nyit a református múzeum, hotel és uszoda

Hogyan érintette a református kötődésű turisztikai célokat a koronavírus-járvány és annak gazdasági következményei? Ennek járt utána a Reformátusok Lapja ezen a héten.

A Reformátusok Lapja e heti számában olvashatunk arról, hogyan érintette a balatonszárszói SDG Hotelt, a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon uszodáját, a kecskeméti Ráday Múzeumot és a Debreceni Református Nagytemplomot mint turisztikai célt a járványidőszak.

A balatonszárszói SDG Hotel ügyvezetője, Vass Pál elmondta a lapnak, hogy tavaly októberben fogadtak utoljára vendéget, és a tavalyi év előtte sem sikerült túl jól, nyáron a gyülekezetek harmada lemondta a foglalását. A komplexumot üzemeltető cég nagyon nehéz helyzetbe került, végül a bérleti jogviszonyt megszüntették, és az üzemeltető kft. tulajdonosa az egyház lett. A működési modell megváltozik, de a munkatársak maradnak, és az általunk képviselt református szemlélet is megmarad – nyugtatott meg mindenkit Vass Pál. Elmesélte, hogy most újult erővel készülnek a nyitásra, május utolsó napjaitól fogadják a vendégeket, és egész nyárra, sőt már a legtöbb őszi hétvégére is vannak foglalásaik.

Nagytemplom.jpg

A Debreceni Református Nagytemplomban sok esküvőt tartanak majd

Május elsején, szombaton, az első napon, amikor erre lehetőség nyílt, kinyitották a Debreceni Református Nagytemplomot a turisták előtt, változatlan jegyárakkal. Az első napokban tízes nagyságrendben érkeztek a látogatók, de a látogatási kedv apró léptekkel növekszik – mondta el a Reformátusok Lapjának Dobis-Lucski Zsófia, a nagytemplomi gyülekezet turisztikai referense.

Leginkább a nyár második felében bíznak. Mivel sok esküvőt kellett halasztani, a hétvégéken ezeké az eseményeké lesz a főszerep, a látogatási idő csökkenését a hétköznapokon szervezett számos programmal igyekeznek ellensúlyozni.

– Hosszú és nehéz időszakon vagyunk túl, ahogy mindenki más is – értékelte az elmúlt hónapokat Fogarasi Zsuzsa, a kecskeméti Ráday Múzeum igazgatója a lapnak. Amíg zárva kellett tartaniuk, egy-két naponta egy-egy műtárgyukról osztottak meg érdekességeket a HáziMuzi elnevezésű sorozatukban a Facebookon. A múzeumot június 1-jén nyitják ki, és nem emelik fel a jegyárakat. Az évnek ebben az időszakában gyakori vendégek a diákcsoportok a múzeumban, de most a járvány és az újraindulás miatt még csak néhány osztály jelentkezett be. A múzeumnak két szabadtéri kiállítása is van, amelyeket az intézmény belső udvarában lehet megtekinteni. A tervek szerint valamelyik tárlatot a múzeum előtti térre helyeznék át.

Kecskemét Ráday Múzeum

A kecskeméti Ráday Múzeum június elsejéről várja a látogatókat

Újra várja a diákok mellett a miskolciakat is a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon uszodája. Ábrám Tibor igazgató a Reformátusok Lapjának hangsúlyozta: amint a korlátozások enyhítése lehetővé tette, május 10-én újra kinyitottak. A járvány előtt átlagosan ezerkétszáz diák és százötven kívülről érkező felnőtt használta az uszodát. A törzsvendégek egy része visszatért, de a Lévay kampányt indított azért, hogy minél többen látogassák a létesítményt.

A részletes körképet a Reformátusok Lapja legfrissebb számában olvashatják el, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!