Így reagáltak az egyházak a veszélyhelyzetre

Hozzánk hasonlóan gyakoribb, kisebb létszámú istentiszteletek megtartását javasolja a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsa. A hazai katolikus templomokat sem zárják be, de a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azt kéri híveitől, hogy aki beteg, ne menjen közösségbe. Körkép fél nappal a koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetése után.

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a koronavírus elleni védekezés miatt március 11-én, szerdán. Beutazási tilalmat rendeltek el Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból: ezekből az országokból csak magyar állampolgárok léphetnek be Magyarország területére, de ők hatósági karanténba kerülnek. A szlovén és az osztrák határszakaszon visszaállították az ellenőrzést. Aki megszegi az előírásokat, szankciókra számíthat.

Imádság templomban

Fotó: Kalocsai Richárd

A száz főnél nagyobb beltéri, és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények tartását is betiltották bizonytalan időre. A határozat betartása az üzelemtető felelőssége. Emiatt egyházunkban is számos tervezett rendezvényt le kellett mondani. A szentmisék és istentiszteletek tekintetében az állam nem ír elő semmit az egyházaknak, de javasolja, hogy a nagyobb templomokban lehetőleg tartsanak gyakrabban szentmisét és istentiszteletett, a közmédiát pedig kéri, hogy fontolják meg a szentmisék, istentiszteletek megfelelő közvetítését – nyilatkozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a veszélyhelyzet kihirdetését követően az MTI-nek.

Istentiszteleteket tartunk a veszélyhelyzet idején is

Összhangban a kötelező intézkedésekkel a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége március 11-i közleményében arra kérte a gyülekezeteket, hogy ahol 100 főt meghaladó istentiszteletre lehet számítani, akár több alkalmat is tartsanak vasárnap, hogy a létszám egyiken se haladja meg az előírtat. Az istentiszteletek között legalább fél órás szellőztetési szünetet kell tartani. Egyházunk vezetése azt is javasolta, hogy ahol csak tehetik, tartsanak hétközi, esti istentiszteleteket vasárnapi liturgiával, ezzel segítve, hogy minden gyülekezeti tag eljuthasson istentiszteletre.

A nagyvárosi gyülekezetek lelkipásztorait kérik, hogy amennyiben szükséges, egyeztessenek egymással; tájékoztassák a gyülekezeti tagokat, hogy a létszámkorlátozásra való tekintettel mely szomszédos gyülekezet istentiszteleteit látogathatják átmenetileg. Számos gyülekezet online közvetíti istentiszteleteit. Ezeket a reformatus.hu-n is gyűjtjük, hogy akik kényszerűségből otthon maradnak, a közvetítés útján kapcsolódhassanak be az istentiszteleti közösségbe. Amennyiben az Önök gyülekezete is közvetíti alkalmait, a kommunikacio@reformatus.hu e-mail címre küldheti el a linket.

Fontos az imádság és a higiénia

Bogárdi Szabó István és Huszár Pál már múlt héten is arra szólított fel, hogy az egyházi intézményekben, templomokban is tegyünk meg mindent azért, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését. Azt kérték, imádkozzunk és böjtöljünk a betegek gyógyulásáért, a járvány megszűnéséért, valamint annak megfékezéséért fáradozó döntéshozókért, orvosokért, egészségügyi dolgozókért.

Emellett kérték azt is, hogy tartsa be mindenki a higiéniai előírásokat: betegen, náthásan, lázasan, influenzásan ne menjen senki közösségbe, gyakran mossanak kezet és szellőztessenek. Javasolták, hogy a járvány ideje alatt az istentiszteleteken külön-külön úrvacsorai kelyhekben osszák az úrvacsorai bort és a lelkipásztor az istentiszteletek végén ne búcsúzzon kézfogással a hívektől.

Oktatási intézmények

Mivel a koronavírus okozta megbetegedés gyerekeknél nem jellemző, ezért az általános- és középiskolák nem zárnak be, megtiltották viszont a külföldi osztálykirándulásokat, illetve a nyárra tervezett nyelvtanulási kurzusokat elhalasztják egy évvel. A szerdáig Magyarországon diagnosztizált 13 betegből 9 külföldi, és a magyar egyetemeken számos külföldi diák is tanul, ezért távoktatást rendeltek el az egyetemeken. Erre már a református felsőoktatási intézmények is reagáltak.

190117-6089.jpg

Fotó: Szarvas László

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem közleményében március 12-ére és 13-ára rektori oktatási szünetet, március 16-20. között pedig tavaszi szünetet hirdetett. A távoktatás március 23-án kezdődik. A Károli Gáspár Református Egyetem rektora erre a hétre szintén oktatási szünetet rendelt el, a Károlin a távoktatás március 16-tól kezdődik, a tavaszi tréninghét elmarad. Az egyetemek hallgatóinak el kell hagyniuk a kollégiumokat is. Csütörtöktől a Pápai Református Teológiai Akadémia épületében is szünetetletik a tanítást, távoktatásban folytatódik a félév.

Hasonló intézkedések más egyházakban is

Imádságra hív a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa is: „Jézus jelenléte arra biztat bennünket, hogy ne féljünk, Őt hívjuk segítségül" – olvasható felhívásukban. A mieinkhez hasonló intézkedésekhez folyamodtak a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetői is: azokban a gyülekezetekben, ahol az istentiszteleten résztvevők száma általában több mint 100, javasolják, hogy vasárnap több, kisebb létszámú istentiszteletet tartsanak, és sűrítsék a hétközi istentiszteleteket. Az egyház országos honlapján hangzó és képes igehirdetéseket tesznek elérhetővé, és arra biztatják a gyülekezeteket, hogy közvetítsék online az istentiszteleteket.

Nem zárják be a katolikus templomokat, de a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) azt kéri, aki beteg, ne menjen közösségbe: „Jelen nehéz helyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat nem zárjuk be, mégis felelősen és óvatosan kell eljárni." Az egyház nagyobb létszámú rendezvényeinek megtartásáról „az arra illetékesek eseti döntést fognak hozni". Az MKPK múlt csütörtökön kiadott közleményében elrendelte a szenteltvíztartók kiürítését a templomokban, kérték a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását, valamint előírták, hogy a gyóntatóhelyiségben a gyóntatórácsra helyezzenek fóliát.

Határon túl

Az egyházakra nézve szigorúbb korlátozások vannak érvényben a környező országokban. A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala a március 9-én megtiltotta mindenféle sport, kulturális, közösségi és egyéb hasonló jellegű közösségi összejövetelek szervezését, ezért 2020. március 23-ig elmaradnak a református istentiszteletek Szlovákiában. A kialakult helyzetről Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese számolt be nekünk.

Amíg hatósági tiltás nem lép életbe a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben vasárnapi istentisztelet nem maradhat el, de az egyéb gyülekezeti alkalmak presbitériumi határozattal átmenetileg felfüggeszthetők, különösen azon településeken, ahová sok vendégmunkás váratlanul és ellenőrizetlenül hazaérkezett. Az Erdélyi Református Egyházkerület vezetősége azt ajánlja gyülekezeteinek: az előkészítő alkalmak és az ünnepi istentisztelet nagy lélekszáma miatt, ha lehet, halasszák el a konfirmációt pünkösd vasárnapjára vagy még későbbre. Kató Béla levelében úgy fogalmazott: a presbitériumok saját hatásköre és felelőssége eldönteni, mikor és hol tartanak istentisztelet. A járvány miatt már Horvátországban is mondtak le egyházi rendezvényt.

Kérjük a veszélyhelyzettel kapcsolatos kormányintézkedések maradéktalan betartását. A további tájékozódásért keressék fel a koronavirus.gov.hu oldalt.