Influenszerekkel a kamaszok egészségéért

Influenszerekkel és zenekarokkal szólítaná meg a kiskamaszokat a Bárka tábor egészségfejlesztési programjának online kampánya, amely a lelki egészség népszerűsítését célozza. Nagy Krisztina, a tábor projektmenedzsere szerint a közvetíteni kívánt üzenetek egybecsengenek a Biblia tanításával: Isten minden embert értékesnek tart. Mentális egészségünk megtartásához, helyreállításához fel kell fedeznünk saját értékeinket, erősségeinket. Az Úr mindenkibe teremtett valami szerethetőt.

Mi inspirálta az online kampányt?

Az elmúlt néhány év a gyerekeket erősen megviselte. A járvány hozta digitális oktatás miatt hirtelen új tanulási módszert kellett elsajátítaniuk, ehhez nem volt meg minden esetben a készségük, a képességük és az eszközük. Tavaly óta a szomszéd országban dúló háború nyomja rá bélyegét a hétköznapokra. A Bárkában táborozó gyermekek életét erősen érinti a menekülthullám, hiszen hatvan-hetven százalékuk Kelet-Magyarországról, Borsod-Abaúj-Zemplén vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből érkezik hozzánk. Mindezek negatívan hatnak a lelki egészségükre. A táborunkban használt élménypedagógiai módszerek révén fesztelenebbül kapcsolódnak a gyerekek a Bárka vezetőihez, mint általában a pedagógusokhoz, a lelkigondozókhoz vagy akár a szüleikhez. Erre a közvetlenségre alapozva kezdjük el online kampányunkat a lelki egészség népszerűsítéséért.

Hogyan teszik mindezt?

Főképp a kiskamaszokat, a tíz és tizennégy év közötti fiatalokat célozzuk meg. A közösségi médián keresztül próbáljuk elérni őket: a YouTube-on, a Facebookon, az Instagramon, még a TikTokon is. Az utóbbi kevésbé elfogadott felület református körökben, viszont a célcsoport ezen a legaktívabb. Azonos tartalmú, de különböző hosszúságú és stílusú videófelvételeket készíttetünk. A YouTube-ra tizenöt perc hosszúságú videókat tervezünk feltölteni, a facebookozók körülbelül másfél perces anyagokhoz szoktak, az Instagramra képüzeneteket és rövid, tizenöt-harminc másodperces videókat készíttetünk. A TikTokon néhány másodpercig tartó, az érzelmekre erősen ható, rövid videókat fogunk felvillantani.

Nagy_Krisztina foto_Bazanth_Ivola

„Arra számítunk, könnyebben építik be mindennapjaikba a kapott üzeneteket, ha a közvetítők stílusban, életkorban közelebb állnak hozzájuk, így kortárs zenekarokat és influenszereket kértünk fel erre”

Fotó: Bazánth Ivola

Milyen témákat szeretnének feldolgozni a lelki egészséggel kapcsolatban?

A hálaadás pozitív hatását próbáljuk hangsúlyozni, azt, hogyan tudunk örömöt találni a hétköznapokban; a segítségnyújtást, mivel az adni tudás megélése jó érzés. Fontos témakör az önismeret mentális egészségre gyakorolt hatása, hiszen gyermekként is érdemes tisztán látni, mi dühít fel, mi nyugtat meg bennünket, hogyan kezeljük a stresszt, a káros, akár agresszív reakciókat mivel helyettesíthetjük. Ez mindennapos probléma a kamaszoknál. Kitérünk a kreativitás fejlesztésére. Az egészséges embereket alkotóképesség jellemzi, tehetségük kibontakozására törekszenek. Nem utolsósorban az étkezéssel is foglalkozunk, mert ez is a mentális egészséget befolyásoló tényező. A rendszeres étkezés fontosságára, az energiaitalok és a gyorséttermi étkezések káros hatására is kitérünk.

Kik lesznek az üzenet közvetítői?

A kiskamaszoknak saját példaképeik, celebjeik vannak. Arra számítunk, könnyebben építik be mindennapjaikba a kapott üzeneteket, ha a közvetítők stílusban, életkorban közelebb állnak hozzájuk, így kortárs zenekarokat és influenszereket kértünk fel erre. A kampány április közepétől tart majd egy hónapon át. A diákok ekkor még iskolába járnak, de már fokozottan figyelik a Bárka tábor közösségimédia-felületeit.

A gyermekek mellett fontosnak tartják a felnőttek lelki egészségét is.

Minket, felnőtteket sem kerültek el a fokozott megpróbáltatások. Arra kértük egyházunk kommunikációs szolgálatát, hogy a kampánnyal párhuzamosan szólaltassák meg a témák kiemelkedő szakértőit, jelentessenek meg felnőtteknek szóló tartalmakat felületeiken, főként a Reformátusok Lapjában és a Reformatus.hu weboldalon.

A Magyarországi Református Egyház a Bárka táborban öt éve táboroztat nehéz sorsú gyermekeket a Balatonnál. Az élménypedagógiai program és a lelki tartalom mellett a gyermekek testi és mentális egészséggel kapcsolatos ismereteit is bővítik.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!