Ismét elérhető lesz a Pető-módszer Kassán

A Pető Intézet munkatársai 2022. október 10-én a kassai Magyar Református Központban tartanak tanácsadást, amit követően háromhetes intenzív fejlesztő és rehabilitációs programokat indítanak a központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérült gyermekek és felnőttek számára.

peto_intezet.png

Fotó: petointezet.hu

A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével a Pető Intézet szakemberei szervezik a Kárpát-medencében a mozgássérült gyermekek és felnőttek konduktív fejlesztését, rehabilitációját, habilitációját. A programban való részvétel feltétele a tanácsadáson való személyes részvétel. Erre kerül sor 2022. október 10-én, hétfőn 9 órától Kassán, a Magyar Református Központban (Miklósbörtön utca 3.) – számolt be a ma7.sk.

A Pető-módszer konduktív pedagógiai módszer, amely a központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérült személyek helyreállítását célozza. A Pető-módszer sajátossága, hogy az egész személyiséget, az egész embert veszi figyelembe, így komplex módon képes fejleszteni.

A konduktív pedagógiai fejlesztés, rehabilitáció, amivel dolgoznak, nem passzív eljárás, mert első körben a gyermek és a felnőtt aktivitására épül. Azt javasolják, hogy olyan gyermekek esetében alkalmazzák (0,5 éves kortól), akik a terhesség során, szülés közben vagy rögtön utána szenvedtek központi idegrendszeri károsodást (oxigénhiányos állapot, agyvérzés, agyinfarktus), valamint ennek következményeként alakult ki náluk mozgáskorlátozottság, megkésett mozgásfejlődés. A felnőttek esetében is hatékony lehet a konduktív fejlesztés és rehabilitáció. Ilyenek a sclerosis multiplex, a Parkinson-kór, a stroke vagy a koponyasérülések utáni állapotok.

A programba való bekapcsolódásnak feltétele a tanácsadáson (első rendelés) való személyes részvétel, amire az mrkkassa@gmail.com címen lehet jelentkezni.

A következő adatokat kell megadni: név, lakhely (pontos cím), diagnózis rövid leírása, életkor, nem, elektronikus levélben való elérhetőség, mobiltelefonszám. A jelentkezések sorrendjében időpontot jelölnek ki a jelentkező számára, amelyről elektronikus levélben érkezik értesítés.

Pető-módszer a Felvidéken

A Semmelweis Egyetem Pető András Kara a Felvidéken is lehetőséget kap arra, hogy bővítse munkáját. Ebben támogatja magyar részről a kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A program a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, a Diakóniai Központ és a Magyar Református Központ segítségével valósul meg.

Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke elmondta a ma7-nek, hogy az erdélyi református egyház révén kerültek kapcsolatba a Pető Intézettel, amelynek munkatársai Komáromban már tartottak foglalkozásokat, de keletebbre is kerestek helyszínt.

– Mi tudtuk biztosítani Kassán a helyszínt és a háttérmunkát ehhez a szolgálathoz – nyilatkozta, majd megjegyezte, hogy a Pető Intézet munkatársai nem első alkalommal fordulnak meg Kassán, ugyanis a korábbi években már több sikeres foglalkozást is tartottak.

– Nagyon örülünk ennek a programnak. Általa itt, Kassa környékén is sokat tudnak tenni azokért a gyerekekért és idősebbekért is, akiknek ez a módszer segítséget tud adni. Azt is látni kell, hogy mindez nemcsak Kassára korlátozódik, hanem az ország középső és keleti régióit érinti, gyakorlatilag Gömörtől a Bodrogközig, Rimaszombattól Királyhelmecig, Nagykaposig érkeztek résztvevők – hangsúlyozta Géresi Róbert püspök.