Ismét lehet pályázni a Szegedi Kis István-ösztöndíjra

Pályázatot hirdet a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) 1981. szeptember 1. után született, fiatal kutatóknak. A havi bruttó 200 ezer forintos Szegedi Kis István kutatói ösztöndíjra szeptember 8-ig lehet jelentkezni.

A 2018-ban alapított Szegedi Kis István kutatói ösztöndíj célja, hogy segítse a korai magyar protestantizmus egyház-, irodalom-, liturgia- és társadalomtörténeti, valamint egyházművészeti kutatását.

Az ösztöndíj azért különleges, mert egy kifejezetten szűk tudományterületre koncentrál, hiszen az egyháztörténet még bőven adós a korai magyar protestantizmus feltárásában. Érdemes kutatni a területet, hiszen a 16-17. századi török háborúk korára eső magyar protestantizmus nagyjai kiemelkedő jelentőséggel bírnak, ahogy például a névadó is. Szegedi Kis István (1505-1572) a magyar kultúrtörténet Európa-szerte ismert kiemelkedő személyisége, a 16. századi reformáció meghatározó szellemi alakja volt.

Az állami kutatói ösztöndíj 12 hónapon keresztül, 2021. szeptember 1-től 2022. augusztus 31-ig nyújt havonta bruttó 200 ezer forintos támogatást. Az ösztöndíjra az 1981. szeptember 1. után születettek pályázhatnak, a támogatás legfeljebb három alkalommal nyerhető el, abban évente legfeljebb tíz fő részesülhet. Aki az ösztöndíj ideje alatt központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban részesül, nem pályázhat.

Az ösztöndíj elnyeréséhez be kell nyújtani többek között a pályázó szakmai önéletrajzát, valamint az ösztöndíj idejére tervezett szakmai koncepció leírását, amely tartalmazza a kutatandó témakört, a kutatói koncepciót és annak/azoknak az intézmény(ek)nek a nevét, ahol a pályázó kutatni kíván. Emellett az ösztöndíjas időszakban megvalósítani kívánt publikációk tervét is csatolni kell.

A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett és a MANK által működtetett szakértői kuratórium bírálja el. Az ösztöndíj odaítéléséről, meghosszabbításáról vagy visszavonásáról a kuratórium dönt.

A pályázatot elektronikusan a MANK honlapján lehet benyújtani, ahonnan a részletes pályázati felhívás is letölthető.