Isten dicséretére felszabadítva

A Debrecen-Kossuth utcai Református Egyházközség december 26-án, karácsony másodnapján, nyugalomba vonulása alkalmából elbúcsúzott Derencsényi István lelkipásztortól, aki közel negyvenkét éven át szolgált a gyülekezetben.

A hálaadó, ünnepi alkalmon Derencsényi István hirdette az Igét a Zsolt 150, 1. alapján: „Dicsérjétek az Urat! Dicsérjétek Istent szentélyében, dicsérjétek a hatalmas égboltozaton!” – A búcsúzás nemcsak lezárás. A nyugdíjba vonulás új kezdetet, formát, lehetőséget nyit Isten dicséretére. Elbúcsúzásom az aktív szolgálattól mit sem változtat azon, amire eddig is kiváltságos lehetőségem volt, ebből pedig nem lehet és soha nem is szabad nyugdíjba vonulni – hangsúlyozta prédikációjában a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője, aki 1979. január 15-től kezdte meg a Kossuth utcában a szolgálatát, a Nagytemplom beosztott lelkipásztorából lett egy új gyülekezet önálló, felelős vezetője.

5fe764f2431b1-0-1.jpg

Fotó: ifj. Derencsényi István

Az igehirdetés után Fekete Károly tiszántúli püspök köszöntötte a főjegyzőt, kiemelve, hogy közös egyházvezetői szolgálatuk alatt megérezhette, Derencsényi István milyen fontosnak tartja, „hogy a hit egyháza, és a térben és időben megjelenő egyház elválaszthatatlan egymástól Az előbbinek meg kell jelennie ebben a világban, az utóbbi pedig csupán evilági vallásos társaság maradna, ha elválasztanánk a hit egyházától”.

A Debreceni Református Egyházmegye közössége nevében a szintén nyugdíjba vonuló Vad Zsigmond esperes-lelkipásztor köszöntötte szolgatársát, barátját, akivel több mint ötven éve ismerik egymást. Vad Zsigmond elmondta, hogy a református egyházat, a teológiát, a közéletet ismerő, művelő, a valós kérdésekre komolysággal és felelőségtudattal kereső személyt ismerhettünk meg a Derencsényi István személyében, aki szerint tizennyolc éves esperesi szolgálata alatt Isten kegyelméből sikerült megtartani a szeretet egységét a békesség kötelékével.

5fe765237241c-0-10.jpg

Fotó: ifj. Derencsényi István

Puskás István alpolgármester Debrecen város nevében köszöntötte a nyugdíjba vonuló lelkipásztort, kiemelve, hogy „a szolgálat és a búcsúzás helyszíne, a Verestemplom nemcsak a gyülekezet háza, hanem a város büszkesége is, felújítását és megőrzését köszönhetjük Derencsényi Istvánnak is, hiszen a református hitet és identitást csak úgy lehet megőrizni, ha teszünk érte”.

A gyülekezet elnöksége nevében Tóth Tamás, a Verestemplom lelkipásztora és Kánya Gergely gondnok búcsúztak el, megemlítve többek között azt, hogy Derencsényi István szolgálati ideje alatt a Verestemplom kívül-belül megújult, az elmúlt tizenhat esztendőben bővültek a rétegalkalmak, növekedett a gyülekezeti közösség, felújították a régi parókiát, a templom turisztikai célú felújítása pedig most is folyamatban van.

A teljes tudósítás a Tiszántúli Református Egyházkerület oldalán olvasható.