Isten Igéje a norma

Vasárnap 10 órától a felcsúti református templomból közvetít istentiszteletet a Kossuth Rádió. A Reformátusok Lapja már napokkal előtte a helyszínen járt, és beszélgetett az igét hirdető Hős Csaba lelkipásztorral is.

Hős Csaba, felcsúti lelkész

Június 13-án a Kossuth Rádióban Hős Csaba felcsúti lelkész hirdet majd igét

Fotó: Facebook/ Felcsúti Református Egyházközség

Felcsúton, a mindössze ezernyolcszáz lelkes Fejér megyei településen aktív református közösség él, amely az elmúlt évszázadban többször is újjáéledt. Legutóbb 2013-ban, amikor Hős Csaba átvette a gyülekezetet. Abban az évben már a százat sem érte el a fenntartók száma. Az első igehirdetéseit mindössze öten hallgatták. Úgy fogalmazott: nemcsak az épületek voltak romokban, hanem a lelki élet is.

A fordulat óta azonban folyamatosan gyarapodnak. Elsődleges céljuk az volt, hogy misszióból anyaegyházközséggé váljanak – mesélte a gondnok, Juhász Tiborné Melinda. Az önállósodás első lépcsője az anyagi függetlenség elérése volt: adományokból felújították az utca másik oldalán álló romos kántorlakást, hogy annak kiadásával állandó bevételhez jussanak. Szintén adományokból tették rendbe a parókia udvarát, így újult meg a lelkészlak, és épült új gyülekezeti terem is, amelyet 2016-ban adtak át. A fáradhatatlan munka elérte a célját: két évvel később a missziói egyházközség önállósodott, és egyházjogi értelemben anyaegyházközséggé lett.

Felcsúti gyülekezet

2013-ban volt olyan alkalom, amikor csak öten voltak istentiszteleten, de azóta a közösség folyamatosan gyarapodik

Fotó: Facebook/ Felcsúti Református Egyházközség

Felcsúton a május eleji templomnyitás óta szinte az összes hétközi és rétegalkalom visszaállt a megszokott rendbe. Hős Csaba szerint nem csökkent a látogatók száma, és – teszi hozzá – hálaadásra ad okot, hogy a gyülekezetből senkinek a padja nem maradt végleg üresen a Covid miatt. A közösség megtartásában nagy segítség volt az is, hogy a falutévé rendszeresen közvetítette az istentiszteleteket, amelyek leiratát aztán írásban is körbeküldték az online levelezőlistájukon. A lelkész ráadásul a bezártság hónapjaiban minden héten egyesével felhívta telefonon az összes egyházfenntartót – szerették volna, ha érzik, hogy ezekben az időkben sem engedik el a kezüket.

A Kossuth Rádióban elhangzó június 13-ai rádiós istentiszteleten Hős Csaba hirdet majd igét.

felcsúti református templom

A Fejér megyei település református temploma

Fotó: Facebook/ Felcsúti Református Egyházközség

Az írás a Reformátusok Lapja legfrissebb számában jelent meg, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!