István király

Teltház előtt tartotta az Evangélium Színház évadnyitó díszelőadását a Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében szeptember 29-én. Sík Sándor István király című darabját alig egy hónapja mutatták be Pataki András rendezésében, de nemsokára újabb premierrel jelentkezik a társulat.
Az Evangélium Színház 1990 óta létezik az evangélikus, a református és az unitárius egyház jóvoltából, nevében és hitvallásában is színház- és egyháztörténeti unikum. A protestáns, keresztyén szellemiségű színház feladatának érzi az evangélium, az örömhír hirdetését a színház eszközével.

képAz Evangélium Színház Sík Sándor darabját a '90-es években már bemutatta Udvaros Béla, a színház alapító igazgatója rendezésében, illetve a 2000-es években a Forrás Színházban már Pataki András is megrendezte ezt a darabot. A most bemutatott előadás mindkettőhöz képest új. Ahogy Anga-Kakszi István főtitkártól megtudtuk, azért vették elő ismét ezt a darabot új koncepcióval, mert érvényesnek és szükségesnek tartották újra bemutatni. Külön öröm, hogy az előadás november 12-re meghívást kapott a bécsi Pázmáneumba.

Az idei színházi év sok István király uralkodását bemutató darabbal szolgált nekünk, ám Sík Sándor drámájának szemléletmódja és üzenete különbözik ezektől. István király alakját egyetlen napján keresztül láttatja a dráma. 1038. augusztus 14-ről 15-re virradóan a királynak döntenie kell a trónutódlásról, hiszen másnap Székesfehérvárott, Nagyboldogasszony napján új királyt koronáznak. Vívódása közben elénk tárul az akkori Magyarország pogány és keresztény ellentmondásoktól, magyar–idegen harcoktól terhelt időszaka.

Rendkívül kritikus pillanatban kapcsolódunk be István életébe: a halálát érző király harcol önmagával, fürkészi Isten akaratát, hogy az idegen, ám keresztény Orseolo Péterre, vagy az Árpád véréből származó, de pogány életet élő Vazulra bízza-e a királyi koronát. A keresztény Magyarország alapjait lerakó István nehéz döntés előtt áll, bár könnyen azt hihetjük, hogy ennek egyértelműnek kell lennie.

képA vajúdó, lelkiismeretével küzdő királyt Pelsőczy László alakította, mellette az előadásban Varga Éva, Lénárt László, Szőcs Erika, Pintér Gábor, Farkas Tamás, Jánosi Ferenc, Lukács József, Mucsi Sándor, Melis Gábor, Anga-Kakszi István és Krizsik Alfonz játszott. A jelmez Húros Annamária, a zene Kövi Szabolcs munkája. A produkció díszlettervezője, dramaturgja és rendezője Pataki András.

Szöveg: Szenci-Kovács Emese, Kép: Sereg Krisztián

Az Evangélium Színház legközelebb október 4-én este 7 órakor tart bemutatót: Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének kamaraváltozatát tűzi műsorra. Az előadást, amelyet 2009–2011 között huszonhatszor játszott sikerrel a társulat, a Szilágyi Dezső téri református templomban láthatja a közönség. Ezúttal kamaraelőadásban – díszlet, jelmez, hang- és fényhatás nélkül – adják elő a drámát Udvaros Béla rendezésében. A darabban Ádám alakját Lénárt László, Éva szerepét Laborczy Szilvia, Lucifer figuráját Pelsőczy László formálja meg. Az előadásban Melis Gábor és Farkas Tamás is közreműködik.